Rodinný film prověří rodinu – a psa

Praha - Téma rodiny a vztahů si slovinský režisér Olmo Omerzu zvolil už pro celovečerní debut Příliš mladá noc. Vrací se k němu i ve svém druhém počinu, nazvaném zkrátka Rodinný film. Absolvent pražské FAMU jej opět natáčí v češtině, s českými herci - a v koprodukci s Českou televizí.

Olmo Omerzu natáčí Rodinný film (zdroj: ČT24)

Hlavní zápletku snímku Omerzu příliš prozrazovat nechce. Netají ale, že v něm zkoumá společenství rodiny. „Nejvíc mě zajímalo, co se stane, když z rodinné buňky vytáhneme figury krále a královny, tedy matky a otce, a kdo nahradí jejich otcovskou a mateřskou roli,“ popisuje. Odpověď hledá v krajních situacích, jimž postavy vystavuje.

Kvůli plavbě přes oceán nechávají rodiče doma dvě nedospělé děti, které se potýkají s nabytou svobodou. Podobně jako v Omerzově prvotině Příliš mladá noc jsou teenageři vtaženi situací do světa dospělých, což mění i jejich dosavadní svět.

Příliš mladá noc
Zdroj: ČT24/CinemArt

Příliš mladá noc byla před dvěma lety promítána na Berlinale v nesoutěžní sekci Forum. Rodinný film, vznikající v koprodukci pěti zemí, má také nemalá očekávání. „Je to divácký film, zároveň by se ale dal zařadit do kategorie umělecký. Máme s ním velké festivalové ambice,“ svěřil se producent Jiří Konečný.

Po Praze Thajsko

Hotov by měl být snímek na konci příštího roku. Zatím je natáčení v první třetině, začátku předcházel měsíc zkoušek. „Ve filmu mě obecně zajímá určitá intimita, která se odehrává v našich životech, a aby se přirozeně dostala na plátno, musí se lidé nejprve nějakým způsobem sblížit,“ vysvětlil režisér, který je zároveň autorem scénáře. Do jedné z hlavních rolí obsadil neherce, ve filmu se objeví ale také známé tváře - Martin Pechlát, Karel Roden nebo Jenovéfa Boková. 

Natáčení Rodinného filmu
Zdroj: ČT24

V bytě na pražských Vinohradech zůstanou filmaři do konce září, pak zamíří do Thajska, kde se mimo jiné budou natáčet scény se psem, který je také jednou z postav příběhu. Olmo Omerzu prozradil, že jej čeká robinsonovské dobrodružství na opuštěném ostrově.