ND Brno vplouvá do nové sezony s tvářemi ze zákulisí

Brno - S koncem prázdnin v brněnském Národním divadle finišují přípravy na novou sezonu. Tu největší změnu zažijí diváci v Mahenově divadle - restaurátoři v průběhu léta zrenovovali stropní malbu nad jevištěm. Nový ředitel divadla Martin Glaser dnes představil i novinky pro nadcházející sezonu, která už je plně v jeho režii. Lákat na premiérová představení nebudou na plakátech herci, ale lidé ze zákulisí divadla.

Ještě před dvěma měsíci byly části maleb odloupnuté, teď ale šestice alegorií od Julia Schmidta a Olgy Fialkové z počátku 80. let 19. století zase září novotou. Stejně jako štuková výzdoba a pozlacené části stropu. „Když teď návštěvníci přijdou a pohlédnou ke stropu, tak uvidí úplně živé barvy, všechno je krásně vyčištěné. Úplně to změní ráz prostoru hlediště,“ popsal vedoucí správy budovy Mahenova divadla Vlastimil Fabišík.

K dokonalému efektu chybí poslední krok - vrátit na původní místo i obří křišťálový lustr. I ten prošel důkladnou očistou, k zemi ho totiž naposledy pracovníci divadla spouštěli před sedmi lety.

Restaurátoři opravili celý strop Mahenova divadla
Zdroj: ČT24/ČTK

Pro letošek sice restaurátorské práce v Mahenově divadle končí, plány vedení ale rozhodně ne. Už příští rok by chtěli za pomoci evropských peněz opravit fasády a plechovou střechu, pod kterou zatéká. Na celkové opravy zázemí a dalších prostor by divadlo potřebovalo půl miliardy korun. Ty ale nemá, a tak se zásadnější rekonstrukce odkládá.

Sbormistr Pavel Koňárek: K Saturninovi máme rodinnou vazbu

Pro nadcházející sezonu přišlo divadlo s originální plakátovou kampaní. Na nová představení nebudou diváky lákat známí herci, ale ti, kteří jsou sice často neviditelní - řeč je o kostymérkách, kulisácích nebo rekvizitářích. „Touto kampaní divákům říkáme, že v Národním divadle je spousta lidí, kteří nejsou hvězdami plakátů, kteří by se na ně asi ani nikdy nedostali, ale bez kterých bychom divadlo nemohli dělat,“ okomentoval netradiční prezentaci ředitel Martin Glaser.

Jednou z těchto tváří je i operní sbormistr Pavel Koňárek. Diváky láká na připravovanou premiéru komedie Saturnin. „Na plakátu je i malinký osobní dovětek, že se můj dědeček údajně s panem Jirotkou, který ten román napsal, znal. Možná i proto jsem tváří tohoto představení,“ vysvětloval. Baletní soubor zase chystá premiéru klasického Louskáčka nebo moderní představení Tanec a média.

ND Brno přichází s řadou novinek (zdroj: ČT24)

Další novinkou je zavedení plovoucího vstupného. Nově cena lístku s blížícím se termínem představení poroste. Nový ředitel razí heslo, že kultura nepatří do výprodeje. „Od letošní sezony bude možné pořídit si výhodně vstupenky do Národního divadla v předstihu. Nebudeme ale přistupovat k tomu, k čemu docházelo v minulých letech, že se vstupenky na poslední chvíli prodávaly za zlomek ceny nebo se dokonce rozdávaly zadarmo,“ popsal změny v prodeji lístků Glaser.