Pavel Haas Quartet už potřetí získal cenu Gramophone

Praha - Čeští hudebníci z Pavel Haas Quartetu už potřetí zazářili v mezinárodní konkurenci cen prestižního britského časopisu Gramophone. Ocenění získali za nahrávku skladeb Franze Schuberta, která vyšla na české značce Supraphon.

Pavel Haas Quartet získal cenu Gramophone (zdroj: ČT24)

Kvarteto bylo oceněno v kategorii Komorní hudba za nahrávku Smyčcového kvinteta a Smyčcového kvarteta Smrt a dívka. Na desce účinkuje také německo-japonský violoncellista Danjulo Ishizaku. Podle kritiků časopisu Gramophon Pavel Haas Quartet představuje to nejlepší z české hudební tradice: vřelost, zvučnost, individualitu a intenzitu.

Prestižní cenu britských kritiků hudebníci převezmou v kostele sv. Jana v londýnské čtvrti Westminster. „My si toho samozřejmě vážíme obrovským způsobem, protože tato cena je ve světě jedna z nejvýše hodnocených,“ reaguje pro ČT violoncellista Pavel Haas Quartetu Peter Jarůšek ze skotského Edinburghu, kde dnes kvartet vystupuje.

V Praze formace opět zahraje 13. září v rámci festivalu Dvořákova Praha a 18. září vystoupí v Ostravě. V listopadu pak začne vznikat nové album: kvartety Bedřicha Smetany vyjdou příští rok. Sestavu kromě Jarůška tvoří houslisté Veronika Jarůšková a Marek Zwiebel a violista Pavel Nikl. Kvartet se jmenuje po českém skladateli zavražděném v Osvětimi.

Vydáno pod