132. sezona Národního divadla? Sametová revoluce i zapomenutý Fibich

Praha – Zlatá kaplička zahajuje už svou 132. sezonu. Tradiční akce Divadlobraní přinese levnější vstupenky a upozorní na chystané hry. Na piazzetě u historické budovy Národního divadla netradičně vystupují herci, tanečníci i zpěváci, aby divákům přiblížili konkrétní hry.

První česká scéna se i přes nepřízeň počasí oblékla do svých kostýmů a u divadla se prezentuje módní přehlídkou. Oděvy pocházejí hlavně z těch nejúspěšnějších inscenací loňského roku. Šéfové jednotlivých souborů se navíc postavili za mikrofon a poodhalili program nové sezony.

První dvě premiéry z dílny činohry mají poněkud revoluční téma. Ne nadarmo – kusem Po sametu se tak hodlají připojit k oslavám pětadvacátého výročí od podzimního převratu. „Činohra si uvědomuje, že uplyne dvacet pět let od sametové revoluce. Myslíme si, že by se společnost měla vracet zpátky a dívat se na věci v širších souvislostech,“ uvedl ředitel scény Jan Burian. "Kromě toho, že na Nové scéně uvidíme přímo představení věnované tomuto výročí a reflexi toho, co se stalo od listopadu 89, uvedeme také v hlavní budově hru 1789 aneb Dokonalé štěstí, která je o francouzské revoluci, jíž se někdy přezdívá matka revolucí," doplnil.

Své eso v rukávu vytahuje také opera. Na říjen chystá Fibichův opomíjený Pád Arkuna, tedy speciální projekt zabývající se artchetypy, mytologií i hlubší souvislostí národní kultury, který divadlo uvádí právě v rámci Roku české hudby.

Baletní soubor zase nedávno otevřel novou zkušebnu, již využije i k dopilování budoucích premiér La Bayadere, Ballettissimo nebo k tréninku choreografie hvězdy současného baletu Ohada Naharina.

Divadlobraní

Do 3. 9. 2014 budou mít diváci možnost zajistit si vstupenky na libovolné zářijové představení Národního divadla o celých 40 % levněji, než je běžné. Zvýhodněné vstupenky na balet, operu, činohru či Laternu magiku si mohou diváci zakoupit ve všech pokladnách Národního divadla.

Ředitel ND Burian: Společnost by se měla k minulosti vracet (zdroj: ČT24)