Chalupeckého cena poprvé zválcuje vítěze

Turnov - Vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého - nejprestižnějšího českého ocenění pro mladé výtvarníky do 35 let - letos získá odměnu v podobě kovové plastiky. Je to vůbec poprvé v pětadvacetileté historii ocenění, kdy si laureát ze slavnostního vyhlášení odnese trofej. Její podoba dnes vznikala poblíž Turnova.

Přesněji v malé soustružnické dílně na Hruboskalsku, kde už vyráběly trofeje pro laureáty ceny hudební kritiky i části poháru pro vítěze hokejové Extraligy. Autorem návrhu, který vybrala Společnost Jindřicha Chalupeckého, je designér Maxim Velčovský.

Inspirací pro něj byl psací stroj - Chalupeckého cena bude mít podobu válce z psacího stroje. Zároveń připomíná štafetový kolík. Původně měl být vyroben z bronzu, ale kvůli příliš velké hmotnosti se od nápadu opustilo a dutý válec byl nakonec vytvořen z mosazi.

Vítěz letošního ročníku si jej převezme 20. listopadu ve Veletržním paláci Národní galerie. Vzejde z pětice finalistů, kterými jsou Martin Kohout, Richard Loskot, Lucia Sceranková, Roman Štětina a Tereza Velíková.

Podívejte se: Jak se vyrábí Chalupeckého cena? (zdroj: ČT24)