Zapomenutý obraz je na světě, zahájil Dny evropského dědictví

Opava – Odhalení obrazu Zavraždění svatého Václava, který vytvořil vídeňský malíř Anton Petter v roce 1844, a nyní se přestěhoval do opavského svatováclavského kostela, zahájilo letošní Dny evropského dědictví. Netýkají se pouze Opavy, pozoruhodná historická místa nebo dosud nevídané umělecké skvosty – jako je Petterův obraz – bude možné spatřit v celé Evropě.

Petterovo Zavraždění svatého Václava má rozměry 510 krát 850 metrů, je tedy větší než plátna Slovanské epopeje, ale dosud nikdy nebyl vystaven. V bývalém dominikánském kostele v Opavě dostal obraz výrazný podstavec, který navrhl architekt Josef Pleskot. Pro Opavu bylo odhalení obrazu hned dvojnásob výjimečné. Jako místo slavnostního zahájení Dnů evropského dědictví v Česku se dostalo do společnosti nejpamátnějších měst v zemi. „Když si vezmu, v jaké konkurenci jsme obstáli: V minulých letech se zahajovalo v Olomouci a Kutné Hoře. Příští rok bude zahájení v Českém Krumlově,“ poukázal náměstek primátora Dalibor Halátek.

Obraz namaloval Anton Petter na objednávku olomouckého arcibiskupa, tomu se však nelíbil. Nepomohly ani umělcovy pokusy dílo upravit. Nikdy proto nebyl k vidění a skončil svinutý na zámku v Kroměříži. Až v únoru 2012 se však ukázalo, co zapomenuté plátno ukrývá. Arcibiskup Jan Graubner ho proto nechal snést a arcibiskupství pro ně hledalo vhodné místo. „Nemohlo se vrátit do naší olomoucké katedrály, kam bylo původně namalováno. A tak jsme uvítali myšlenku profesora Hlobila, který našel kostel v Opavě,“ popsal generální vikář arcibiskupa olomouckého Josef Nuzík.

Odhalením Zavraždění sv. Václava začaly Dny evropského dědictví (zdroj: ČT24)

Dílo je zajímavé mimo jiné svým pojetím slovanské mytologie. Zatímco svatý Václav je vyobrazen v romantickém oděvu, odkazujícím k jeho slovanské minulosti, jeho bratr Boleslav připomíná mohutným knírem balkánského hajduka. Pleskotův podstavec je potom vysoký 1 291 centimetrů, čím upomíná na rok založení opavského dominikánského kláštera. „Je to úžasný obraz, na úžasném podstavci, v úžasném kostele,“ dodal. Město tak získalo další turistické lákadlo, které svým významem dalece převyšuje Moravskoslezský kraj," poznamenal náměstek Halátek.

Podle smlouvy, kterou s městem uzavřelo jako vlastník díla olomoucké arcibiskupství, bude obraz v Opavě vystaven deset let. Po deseti letech může být smlouva prodloužena.

Dny evropského dědictví potrvají do 14. září. Během nich se otevře na tisíc památek v celém Česku, 800 z nich zdarma. V Opavě je to kromě bývalého klášterního kostela také stará měnírna, v jihomoravském Rajhradu jižní křídlo kláštera, v Boskovicích zase židovská rituální lázeň. Dny evropského dědictví jsou celoevropskou akcí s více než dvacetiletou tradicí, která chce propagovat historické dědictví. Každoročně otevírá co nejvíce architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií i dalších prostor, které uchovávají kulturní dědictví.