Holub ukořistil lva, z Benátek se může vrátit na větev

Benátky – Švédský režisér Roy Andersson získal za svůj film Holub, který seděl na větvi a přemýšlel o životě (En duva satt pa en gren och funderade pa tillvaron) hlavní cenu Benátského filmového festivalu – zlatého lva. Ceny Coppa Volpi určené pro nejlepší herce v soutěžních snímcích potom získali protagonisté italského filmu Hladová srdce (Hungry Hearts) Adam Driver a Alba Rohrwacherová.

Dvě nejvýznamnější ceny Benátského filmového festivalu mířily spíše k outsiderům. Holub, který seděl na větvi a přemýšlel o životě prohlásili tvůrci za závěrečnou část Anderssonovy trilogie o lidské existenci. Sám Andersson měl z úspěchu na nejvýznamnějším italském festivalu velkou radost – prohlásil totiž, že mu inspirací byl italský filmař Vittorio De Sica, zejména pak jeho film Zloději kol. „Je tak plný empatie a humanismu, jak si myslím, že by filmy měly být – slouží humanismu,“ řekl švédský režisér, jehož přáním je, aby jednou „udělal tak dobré filmy jako Vittorio De Sica“. Stříbrného lva za nejlepší režii potom získal ruský snímek Bílé noci pošťáka Alexeje Trjapicyna od Andreje Končalovského, který zachytil život na současném ruském věnkově.

Novináři v průběhu 71. ročníku benátského festivalu hovořili spíše o jiných snímcích. Z nich největší úspěch sklidila italská Hladová srdce od Saveria Constanza, který získal obě prestižní herecké ceny, ale také jediný dokument v soutěži – Ticho. Snímek dokumentuje genocidu statisíců až milionu obyvatel Indonésie během pokusu o komunistický převrat v 60. letech. Nakonec film získal cenu poroty. Čestnou cenu letos získala herečka Frances McDormandová, která představila čtyřdílnou televizní sérii o učitelce matematiky a jejím pětadvacetiletém manželství. Seriál kritici chválili jako jedno z nejpříjemněnjších překvapení letošních Benátek.

Zklamání potom přineslo rozdělování filmových cen Alejandru Gonzálezu Innarituovi, jehož Birdman celý festival zahajoval a sklidil tehdy obrovské ovace. Nakonec však odešel s prázdnou.

Filmový festival v Benátkách je nejstarší na světě a spolu s festivaly v Berlíně a Cannes patří k nejdůležitějším. Porotě letošního 71. ročníku předsedal třiapadesátiletý francouzský skladatel filmové hudby Alexandre Desplat, držitel Zlatého globusu za hudbu k filmu Barevný závoj a také dvou Césarů.

Vydáno pod