Medě Mládkové je 95. „Muzeum už pro mě moc neznamená,“ říká

Praha - V pražském Muzeu Kampa se koná den otevřených dveří. Jeho zakladatelka Meda Mládková dnes totiž slaví 95. narozeniny - narodila se 8. září 1919. Návštěvníci si můžou prohlédnout díla Františka Kupky a Otto Gutfreunda. Muzeum v Sovových mlýnech Meda Mládková otevřela v roce 2003, aby tu vystavovala sbírku moderního umění, kterou shromáždila se svým mužem. Sama ale tvrdí, že muzeum už pro ni dnes moc neznamená. Je pro ni ale domovem, v němž bydlí.

Lidé si dnes mohou zcela zdarma prohlédnout v Muzeu Kampa dílo českého kubistického sochaře Otty Gutfreunda  a především pak obrazy průkopníka abstraktního umění Františka Kupky. Právě toho pomohla Meda Mládková objevit nejen pro české publikum. Sama se s ním setkala a na umělce vzpomíná dodnes. „Bylo to pro mě zjevení (…) Vešla jsem ke Kupkovi do ateliéru a vůbec jsem nemohla několik dní spát, jak mě to umění vzrušilo,“ říká.

Sbírka Medy Mládkové čítá dvě stě děl Kupky, což ji činí největší soukromou sbírkou tohoto autora na světě. Většina z nich našla svůj nový domov v pražských Sovových mlýnech, které Mládková zrekonstruovala a vytvořila v nich výstavní prostory. Dnes jsou symbolem jejího celoživotního díla. Spravuje také sbírku středoevropského moderního umění, která zahrnuje práce Jiřího Koláře, Karla Malicha, Stanislava Kolíbala nebo Karla Nepraše.

A proč vlastně Meda Mládková Muzeum Kampa založila? „Vždycky jsem myslela na mého manžela. Pro něj bylo důležité udělat něco pro Československo, pro svoji zemi, kterou tak miloval, ale už nemohl, už byl nemocný,“ poznamenala Mládková. „Takže jsem to pak dělala ve vzpomínce na něj.“

Můj báječný život: Scénář jak pro hollywoodský film

Za týden bude na slavnostním večeru představena i kniha o životě Mládkové Můj báječný život, kterou sestavil novinář Ondřej Kundra. Lidem nabídne pohled do všech životních peripetií, kterými si slavná mecenáška umění musela projít. „Její život je zajímavý a, jak někdo vtipně napsal, možný scénář pro budoucí film, který by třeba v Hollywoodu někdo mohl natočit,“ poznamenal Jiří Pospíšil, který Muzeum Kampa spravuje. 

Meda Mládková se narodila 8. září 1919 v Zákupech v severních Čechách do rodiny sládka. Po válce odešla studovat ekonomii do Švýcarska a v cizině už zůstala. „Když jsem žila ve Švýcarsku, tak jsem si vydělávala na studia tak, že jsem tancovala ve všech velkých hotelích,“ vypráví Mládková. V Paříži později vystudovala umění a založila první české exilové nakladatelství Edition Sokolova podle svého rodného jména.

Nedlouho nato potkala dva muže, kteří jí změnili život: svého manžela a významného ekonoma Jana Mládka a celoživotního přítele a malíře Františka Kupku. Poté přesídlila do Spojených států a pomáhala zde krajanům - přispívala k šíření děl českých spisovatelů a novinářů, později se rozhodla sbírat díla českých umělců. Od roku 1989 hledala v Praze prostory vhodné pro vytvoření muzea moderního umění, aby mohla své sbírky zpřístupnit veřejnosti. Muzeum Kampa se od svého otevření v roce 2003 stalo významnou kulturní institucí.