Muž a žena – zpráva o prostých věcech fotografa Michala Kalhouse

Ostrava – Galerie města Ostravy PLATO představuje solitéra české fotografie Michala Kalhouse, šéfa katedry intermédií Fakulty umění Ostravské univerzity. V prezentované sérii fotografií nazvané Muž a žena zachytil vlastní život, který je ukotvený na venkovském rodinném statku. Všímá si přitom zcela všedních věcí, které by jinému nestály za povšimnutí. Tím, že jejich obyčejnost ještě zdůrazní, dává jim novou krásu i obecnější smysl.

Černobílé fotografie Michala Kalhouse zachycují plynutí vztahu mezi mužem a ženou prostřednictvím drobných věcí každodenního života, které je obklopují. Je na nich třeba plastový lavor pohozený na zahradě, auto před domem, sklizené třešně, tácek se skleničkami, dítě za sklem. „Poskytuji obecnou zprávu o prostých, všedních věcech, které mi připadají krásné. A připadá mi krásné, že v tom můžu být,“ vyznává umělec.

Kalhous používá analogový fotoaparát. K jeho specifickému stylu, který je někdy označovaný jako nefotografie, patří to, že snímky působí jakoby nepovedeně. Některé jsou podexponované, neostré, rozmazané. „Mnozí lidé mají zažito, co to fotografie je, jak má dobrá fotografie vypadat. Připadá mi však škoda si ty její možnosti takto okleštit, protože za obecně uznávanými hranicemi je pole ještě bohatší,“ říká Kalhous.

I podle kurátora výstavy Pavla Vančáta je pro Kalhouse označení fotograf nepřesné, přestože se vyjadřuje prostřednictvím fotografie přes dvě dekády. „Jeho přístup je hodně svobodný, někdy záměrně ledabylý, ale to proto, aby se vyhnul škatulkám,“ vysvětluje Vančát. „Oproti běžné snaze o dokonalý záběr či mistrně shrnující sérii je Kalhous spíše tichým vypravěčem, který zvědavě popisuje důvěrnost i jurodivost našeho světa, bez patosu a sentimentality hledá smysl a rovnováhu jevů a věcí,“ shrnuje Vančát.

Kalhousovo vyprávění o Muži a ženě je přístupné do konce listopadu.

Michal Kalhous

Narodil se v roce 1967 ve Valašském Meziříčí. Vystudoval učitelství s aprobací matematika a fyzika na Univerzitě Palackého v Olomouci, poté studoval kunsthistorii. Jednu dobu pracoval jako mlynář. V letech 2001 až 2006 vedl galerii ve Šternberku, kde žije. Od roku 2006 učí na Fakultě umění Ostravské univerzity, kde v roce 2010 spoluzaložil samostatný ateliér tvůrčí fotografie. Od roku 1995 měl přes dvacet samostatných výstav. Účastnil se významných skupinových přehlídek jako Zkušební provoz a Snížený rozpočet pražského kurátorského páru Jany a Jiřího Ševčíkových, Bienále mladých 2002 v Galerii hlavního města Prahy, Mutující médium v Rudolfinu nebo výstavy About the Chair na letošním Bienále fotografie a vizuálního umění v Liege v Belgii.