Libor Pešek: Žiji přítomným okamžikem

„Vždy jsem se snažil o to, abych si udržel psychickou vyrovnanost. Čím jsem starší, tím se mi to daří lépe. Strasti bolí méně a radosti si musím hýčkat,“ říká v rozhovoru pro mezinárodní televizní festival Zlatá Praha legendární český dirigent Libor Pešek, jenž v červnu oslavil jednaosmdesáté narozeniny. Jeho životní příběh, elán i noblesu přiblíží dokument Martina Kubaly, který bude mít 5. října premiéru právě na Zlaté Praze.

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha je jediným festivalem, který od roku 1964 přímo organizuje a financuje Československá a později Česká televize. Vybaví se vám, kdy jste o festivalu slyšel poprvé?

Neřeknu vám to přesně, ale festival samotný i dění kolem něj sleduji již léta, i když poměrně okrajově. S povděkem jsem kvitoval především zájem o dílo režiséra Petra Weigla, o němž si myslím, že ho naše televize doposud zanedbávala.

Režisér Martin Kubala o vás v rámci festivalu natočil dokument nazvaný Romantický vesmír Libora Peška. Jak vaše spolupráce probíhala?

Zájem České televize mě potěšil a pevně doufám, že divákovi dokument něco sdělí. Příjemné byly i přípravy, které se odehrávaly dlouhé měsíce a na nejrůznějších místech. Martin Kubala a jeho tým se stali mými přáteli, díky tomu si z pracovních setkávání odnášíme krásné vzpomínky.

V červenci se Smetanova síň Obecního domu proměnila v Labutí jezero, na jevišti se objevila Daria Klimentová a vy jste stál za dirigentským pultem. Jak představení zpětně vnímáte?

Setkání s Dariou Klimentovou pro mě bylo uměleckou hostinou. Je to okouzlující bytost a za to, že jsme se seznámili a společnými silami se na něčem podíleli, jsem osudu nesmírně vděčen. Navíc jsem měl výjimečnou příležitost užít si na podiu její umění ze vzdálenosti několika metrů a doprovodit její pohyb tepem hudby, kterou jsem dirigoval, což byl velmi intenzivní zážitek.

Mezi českými dirigenty jste legendou. Co považujete za svůj největší profesní úspěch?

Vybudoval jsem v různých zemích několik znamenitých orchestrů a myslím si, že by bylo ku prospěchu orchestrální hudby, kdyby tento ideál převzali i mladší kolegové.

Máte nějaký další sen?

Sny patří budoucnosti. Já žiji přítomným okamžikem.

LIBOR PEŠEK – hudební gentleman a jeden z nejslavnějších českých dirigentů – během své kariéry založil několik komorních těles a jako šéfdirigent působil na významných postech v Čechách, Nizozemsku, Velké Británii či na Slovensku. Vrcholem Peškovy zahraniční kariéry je pak bezesporu jedenáctileté působení v čele Královského liverpoolského filharmonického orchestru. Byl a je stálým hostem České filharmonie, hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK a nadále působí jako šéfdirigent Českého národního symfonického orchestru. Jako pravidelný a vážený host se vrací i do Liverpoolské filharmonie. Za svou bohatou uměleckou činnost byl opakovaně oceněn vysokými státními vyznamenáními – Řádem britského impéria a medailí Za zásluhy I. stupně.