Taneční Kytice „do hrobu dána“

Praha - Hřbitov jako místo, kde to žije, nemusí být nutně protimluv nebo upoutávka na béčkový horor. Kulisy Malostranského hřbitova si v těchto dnech vypůjčil taneční site specific projekt Kytice. Základem představení je rozhlasová kantáta Bohuslava Martinů, který se inspiroval sbírkou balad K. J. Erbena.

Martinů pro svou Kytici z roku 1937 vybral lidové texty také se sbírek Františka Sušila. Osm vokálních a instrumentálních skladeb vypráví příběhy lásky, života a smrti, jimž prostředí Malostranského hřbitova dodává neobvyklou atmosféru. Mimochodem Karel Jaromír Erben byl na tomto hřbitově pochován, v padesátých letech minulého století ale byly jeho ostatky přestěhovány na Olšany.

Taneční inscenace na místě posledního spočinutí je podle tvůrců mimořádná svým existenciálním pojetím, volbou místa a užitím výtvarných objektů. Projekt nastudovala zakladatelka konzervatoře Duncan Centre Eva Blažíčková se čtyřmi generacemi tanečníků. Představení má premiéru 15. září, hraje se do 17. září (vždy v 19:00 a 21:00). Kapacita je omezena na sto návštěvníků.

Malostranský hřbitov není přístupný veřejnosti, vyjma kulturních akcí. Například koncem září se sem mohou zájemci vrátit na čtvrtý ročník tajemného nočního čtení.

Taneční Kytice se objeví také ve sběrném dokumentu, který natáčí Česká televize o Roku české hudby. Té patří právě letošní rok.

Ukázka: Kytice na Malostranském hřbitově (zdroj: ČT24)