Zemřel Richard Kiel. Padouch, který měl Bonda plné zuby

Fresno - Hrál v mnoha filmech, ale vlastně je hercem jedné role, ovšem nezapomenutelné. 10. září, tři dny před sedmdesátými pátými narozeninami, zemřel Richard Kiel, který se proslavil jako Bondův protivník s ocelovým chrupem.

Kdo byl Richard Kiel? (zdroj: ČT24)

Jaws, tedy čelisti (v českém dabingu Zub), se poprvé objevil v roce 1977 v bondovce Špion, který mě miloval, kde se pustil do konzumace auta. Byl natolik úspěšným padouchem, že ho měl Bond plné zuby ještě o dva roky později v dalším díle - ve filmu Moonraker pro změnu Jaws přechroustnul ocelové lano lanovky. Protivníkem v roli charismatického agenta mu byl v obou snímcích Roger Moore.

Kiel, rodák z Detroitu (* 13. 9. 1939), pracoval před nástupem k filmu jako vyhazovač v nočním klubu nebo dokonce prodavač hřbitovních pozemků. Výška bezmála 2,2 metru ho i na plátně předurčovala k obsazování do rolí siláků a zloduchů. Jeho prvním celovečerním filmem byl Eegah (1962), v němž hrál pravěkého muže, který se probudí v současnosti.

Objevil se také třeba ve westernových televizních seriálech, z poslední doby například v americké komedii Rivalové (1996) s Adamem Sandlerem. Po vážné autonehodě o čtyři roky dřív měl ale problémy s rovnováhou a neobešel se bez hole, proto ve filmu není zabrán v celku bez opory.