Kafka proti konformitě. HaDivadlo hraje Zámek jinak

Brno - Aktuální interpretací románu Franze Kafky Zámek vstoupilo do své jubilejní 40. sezony brněnské HaDivadlo. Slavné podobenství zasadil mladý tvůrčí tým do současnosti. Odchyluje se při tom od tradičních výkladů Kafky. Původně plánovanou květnovou premiéru zhatilo zranění v souboru, zájemci tak Zámek zhlédli v úterý 9. září. Podívejte se:

HaDivadlo hraje Kafkův Zámek (zdroj: ČT24)

„O obecnou výpověď o lidském údělu jsme se nepokoušeli. Spíše jsme téma konfrontovali s dobou, ve které žijeme,“ uvedl režisér Ivan Buraj. Současnost je patrná v kostýmech, návrhu scény, výběru hudby, ale také v jazykové rovině. „Aby ta interpretace mohla být živá, nemůžeme používat každodennost a jazyk z roku 1922.“

Tvůrčí tým v inscenaci rozehrává témata individuality, která je v současné společnosti často jen iluzí, nebo „nové totality“, jež neumožňuje plnohodnotnou vzpouru proti systému, neviditelné moci a konformitě. „Když si třeba člověk dneska koupí tričko a má pocit, že je absolutně originální a vyjadřuje jeho osobnost, tak následně zjišťuje, že zdání jedinečnosti je milionkrát zkopírováno,“ uvažuje režisér Buraj.

K. záludný a zlý

Hlavní hrdina K. je (podle svých slov) zeměměřič, jenž přijíždí do vsi a marně se snaží dostat na místní tajemný zámek. Režisér na hrdinu pohlíží ambivalentně: je to hrdina bez programu, může být stejným monstrem jako zámek. „Je vlastně stejně záludný a zlý jako ten systém, proti kterému bojuje,“ říká představitel zeměměřiče Jiří M. Valůšek.

Inscenace hojně zmiňuje a využívá nová média a komunikační strategie. Část scén se odehrává v zákulisí, třeba v kuřárně a kancelářích. Herce po budově doprovází kameraman, obraz se živě přenáší na projekční plátno na jevišti.

Zámek dodnes inspiruje umělce různých žánrů. Díky spolupráci výtvarníka Jaromíra 99 a amerického scénaristy Davida Z. Mairowitze nedávno vznikla komiksová adaptace. Kapela Kafka Band k ní letos vydala hudební nosič. Výstavu obrazů Rut Kohnové, inspirovaných právě Kafkou a jeho Zámkem, otevřel v srpnu Topičův salon v Praze.