Stevie Wonder se vrací do minulosti

Los Angeles - Stevie Wonder se vrací k vlastním začátkům. Nové americké turné jednoho z nejoceňovanějších hudebníků světa bude založené čistě na písničkách z desky, kterou vydal téměř před 40 lety. Malou ochutnávku nabídl v Los Angeles.

Stevie Wonder se vrací do minulosti (zdroj: ČT24)

Jedna z nejprodávanějších desek Stevieho Wondera Songs in the Key of Life vyšla v roce 1976. Nyní se k němu Wonder vrátí a zve vzácné hosty. „Počítám se všemi, kdo chtějí se mnou jamovat. Pozval jsem třeba Chicka Coreu, ale může přijít kdokoli.“

Od listopadu do začátku prosince hodlá nositel 25 cen Grammy koncertovat v 11 amerických městech, od New Yorku po Kalifornii. Stevie Wonder není pouze výjimečný muzikant, ale také úspěšný bojovník za lidská práva. I díky němu jsou narozeniny černošského bojovníka Martina Luthera Kinga americkým státním svátkem.

„Chtěl bych napsat muzikál“

Aktivistou zůstává Stevie Wonder dodnes. Jeho příští album se slovní hříčkou v názvu „Through the Eyes of Wonder,“ se vyjadřuje k dění na Blízkém východě a etnickým potyčkám ve Spojených státech. Tím ovšem plány 64letého hudebníka nekončí. „Chtěl bych napsat muzikál. A přál bych si znovu řídit letadlo. A dosáhnu toho,“ usmívá se Wonder.

Stevie Wonder (vlastním jménem Steveland Judkins Morris) se narodil 13. května 1950 v Saginaw ve státě Michigan. Na svět přišel o měsíc dřív a musel proto do inkubátoru. Tam mu byla nešťastnou náhodou puštěna větší dávka kyslíku, což zapříčinilo ztrátu zraku.

Navzdory svému hendikepu začal s hudbou už jako dítě a první singl natočil pod jménem Little Stevie Wonder ve svých 12 letech. V té době podepsal smlouvu s vydavatelstvím Motown Records a od té doby prodal přes 100 milionů nosičů.

V jeho hudbě se mísí řada stylů: pop, funky, soul, rock, rythm and blues i jazz. Je mnohonásobným držitelem cen Grammy a na svém kontě má hity jako I Just Called to Say I Love You či duet s Paulem McCartneym Ebony And Ivory. Vrcholným obdobím jeho popularity byla 70. léta a v roce 1989 byl uveden do rokenrolové síně slávy.