Franz Kafka se proměňuje ve Washingtonu

Washington – Nová adaptace Proměny Franze Kafky měla premiéru ve Washingtonu coby součást českého Festivalu vzájemných inspirací. Kafka je letos hlavní postavou, kterou se Česko snaží v USA představit. Na Proměně spolupracoval podobný americký tým, který nedávno připravil muzikál o Václavu Havlovi.

Franz Kafka se proměňuje ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

Aliance pro nové hudební divadlo Proměnu pojala originálně. Zůstalo ovšem téma: vztah rodiny k synovi, který se najednou stane někým, nebo spíš něčím jiným. Hlavní roli tu však hraje sám autor povídky. „V naší verzi je rodina Samsových, která je původně považovaná za křesťanskou, Kafkovou rodinou,“ popisuje režisérka Susan Galbraithová.

Část představení se promítá na stěnu, podoba postav přitom vychází z Kafkových kreseb. Živě zní hra na čelo, ale také hebrejština, angličtina, němčina i čeština. Americké publikum si do příběhu, jak ukázala debata po představení, dosazuje třeba vztah k synovi, který se vrátí z války bez nohou. „Kafkova díla a hlavně Proměna jsou tak silná proto, že pro různé lidi znamenají různé věci,“ říká herec Ari Jacobson.

Představení je součástí Festivalu vzájemných inspirací, který pořádá české velvyslanectví ve Washingtonu. Vloni bylo tématem dílo Václava Havla.

Vydáno pod