Jedete vlakem? Bude vám předčítat Viewegh, Topol nebo Tučková

Praha – Cestující, kteří ve vlaku někdy četli Kateřinu Tučkovou, Jáchyma Topola nebo Michala Viewegha, možná čeká překvapení. Svoje oblíbené autory mohou v těchto dnech potkat ve vlaku osobně. Známí spisovatelé jim budou předčítat ve vybraných spojích úryvky ze svých děl. Festival Čtení ve vlaku chce připomenout, že s knížkou se dá příjemně trávit čas na cestě do práce nebo do školy. Akce skončí v úterý literárním jarmarkem na pražském hlavním nádraží.

Své vlastní knihy ve vybraných vlakových spojích pražské příměstské dopravy otvírají a předčítají nejprodávanější a nejoceňovanější čeští spisovatelé. Čtení v jedoucím vlaku je ojedinělý „site specific“ projekt. Cílem je přivést literaturu a její autory k cestujícím a představit ji jako aktivní a atraktivní způsob zpříjemnění cestování. Pro autorské čtení je vyhrazen prostřední oddíl (horní patro, 2. třída) ve vlacích typu CityElefant. Vybrané spoje budou dostatečně označené stejně jako vyhrazené oddíly tak, aby akce nerušila cestující, kteří o čtení ve vlaku nebudou mít zájem. 

Petra Hůlová, spisovatelka:

„Je otázka, jakou má literatura vlastně roli. Tato akce má zpříjemnit cestu ve vlaku, ale o to většinou v literatuře nejde. Literatura má spíš klást otázky, zpochybňovat věci. Takže literatura jako prostředek, který vám tu cestu ve vlaku udělá víc fajn, je podle mě trochu protimluv. Nicméně to nic nemění na tom, že vlaky jsou skvělé, já jimi cestuji ráda.“

S knihou v podpaží nastoupil do příměstského spoje i Michal Viewegh. „Tichý sál městské knihovny je lepší, to si přiznejme. Ale je to takový dobrodružný experiment a bylo to lepší, než jsem čekal,“ komentoval. Na autorské čtení by mnozí nepřišli. Do vlaku ale musí. Někteří cestující se tak s literaturou setkají poprvé v životě. „Věřím, že se odtrhnou od těch mobilů a tabletů a budou si říkat: wow, co se to tady děje?“ doufá pořadatel akce Petr Soukup.

Nápad vznikl na základě dlouhodobé spolupráce firmy Railreklam se školou Michael. Výběru autorů se zhostil pražský Festival spisovatelů. Grafické podoby propagačních materiálů celého festivalu se ujala studentka školy Michael Andrea Houšková v rámci zadání absolventských prací. 

Festival proběhne ve dnech 14.–16. září 2014. Akce bude v úterý 16. září zakončena v historické budově hlavního nádraží v Praze autogramiádou autorů, literárním jarmarkem, prezentací absolventských prací studentů školy Michael a koncertem hudebních skupin. Více informací a program naleznete ZDE.

Autoři, které můžete ve vlaku potkat:

Radka Denemarková, Jiří Lamberk, Josef Formánek, Emil Hakl, Petra Hůlová, Vratislav Kadlec, Ivana Myšková, Pavel Novotný, Halina Pawlowská, Martin Reiner, Jáchym Topol, Kateřina Tučková, Jaromír Typlt, Michal Viewegh, Tomáš Zmeškal