Martina Janková zpívala na Svatováclavském festivalu ohromená

Ostrava - Pracovní kalendář zavedl sopranistku Martinu Jankovou tento rok do Vídně, Grazu, Salzburgu i do Clevelandu, kde nazkoušela roli Lišky Bystroušky. A také do Ostravy, kde ji v neděli přivítal jedenáctý ročník Svatováclavského festivalu.

Martina Janková vystoupila na Svatováclavském festivalu (zdroj: ČT24)

Pro koncert v Evangelickém Kristově kostele vybral dirigent Václav Luks skladby barokního komponisty Jana Dismase Zelenky. Jeho Te Deum si objednal saský kurfiřt na křtiny své dcery. Mši Missa Dei filii složil Zelenka na sklonku života. „Je to jeho hluboká, emocionální výpověď. Vybral jsem ji úmyslně, protože jsem chtěl vytvořit protipól k pompě, k dvorské slávě ozdobené trumpetami,“ vysvětlil Luks.

Je uměleckým vedoucím souboru Collegium 1704, který se věnuje interpretaci staré hudby na historické nástroje, v Ostravě ale řídil Drážďanský komorní sbor a Wroclawský barokní orchestr. K dlouholeté sólistce curyšské opery Martině Jankové se při koncertě připojili také pěvci z Německa, Švýcarska a Polska.

„Musím říct, že nás Zelenka svou mší ohromoval. Člověk v ní ani netuší baroko, jde přes všechny hranice, přes všechna století,“ přiznala sopranistka ohromení ze Zelenkovy tvorby. V aktuální sezoně ji čeká ještě například role Zuzanky ve Figarově svatbě na festivalu v Salzburgu. Figara bude zpívat Adam Plachetka. Domů, do Česka, se ale ještě vrátí - nahrát album písní Leoše Janáčka. 

Jedenáctý ročník Svatováclavského festivalu pokračuje do 28. září. Nedělní koncert s Martinou Jankovou, která je častým hostem této ostravské přehlídky, uvidí ze záznamu také diváci České televize.