Lípu Musicu zahájí Margita a ukončí Oppitz

Česká Lípa – Barokní opera v autentické podobě, vystoupení tenoristy Štefana Margity nebo hudba Hradišťanu. To je jen několik tipů z letošního programu festivalu Lípa Musica. Mezinárodní hudební přehlídka jich nabídne mnohem víc. A přidá i divadelní představení.

Lípa Musica: z Lípy až do Saska (zdroj: ČT24)

Festival se uskuteční již po třinácté a přinese celkem dvacet projektů. „Posluchače čeká pestrá nabídka komorní hudby, barokní orchestry, připravujeme hudebně taneční projekt – spojení dvou cembal a španělské tanečnice. Třešničkou na dortu bude setkání s ikonou německé klavírní školy – s Gerhardem Oppitzem. Jeden z nejlepších klavíristů vystoupí na dvou koncertech – na sólovém recitálu v Teplicích a na samotný závěr, kdy předvede Beethovenův císařský klavírní koncert za doprovodu pražské komorní filharmonie v Novém Boru,“ uvedla Lucie Johanovská, jedna z organizátorek festivalu. 

Svou premiéru zažije i mobilní barokní divadlo, v němž je vše téměř dokonale dobové. „Sama scéna je uměleckým dílem. Divadlo přeneseme do kulturního domu Crystal v České Lípě, což je zajímavé spojení,“ dodala Johanovská.

Festival Lípa Musica se z původně lokálního festivalu orientovaného na duchovní hudbu stal významným hudebním a společenským svátkem severočeského regionu. Představení probíhají na více než dvaceti místech v Libereckém kraji a v Sasku.

Mezinárodní hudební festival Lípa Musica

  • Termín: 20.9. – 25.10.2014
  • Program ZDE