Fotograf Kratochvíl: Lidi si nesou netolerantnost minulé doby

Praha – Chci zachytit pocit frustrace ze stavu české společnosti i po více než dvaceti letech po pádu komunismu, říká fotograf Antonín Kratochvíl. Proto připravil výstavu velkoformátových fotografií s názvem Dogma. Fotograf, který žil 45 let ve Spojených státech, se do České republiky vrátil v roce 2010. Mezitím fotil pro prestižní časopisy – čtyřikrát získal cenu World Press Photo.

Výstava pod názvem Dogma je alfou a omegou volné tvorby, jež má zachytit autorův pocit frustrace ze stavu české společnosti. Klade si otázku, zda je česká společnost opravdu svázaná jako tváře na portrétech. „Česká společnost si sebou nese tu netolerantnost minulé doby. Projevuje se to různými způsoby, lidé jsou na vás zlí v obchodě, když jdete na poštu, jste v MHD, na ulici. Cítím tu zahořklost nebo závist. Lidi by na tom měli makat,“ říká fotograf Antonín Kratochvíl.

Kratochvíl: Sám mám v sobě mnoho dogmat (zdroj: ČT24)

Své velkoportréty vystavuje v renesančních půdních prostorách Malostranské besedy. „Vystavuji 11 fotek, které jsou 2-3 metry velké. Svázal jsem lidem obličeje – jako balík. Pointa je, že se lidé nerozbalili, aby se otevřeli jiným názorům a aby ventilovali svoji frustraci. Tak je mám svázané,“ dodal Kratochvíl.

Antonín Kratochvíl – Dogma

  • Termín: 19. září – 17. listopadu
  • Více info ZDE
Vydáno pod