Čičikov shání mrtvé duše v brněnském městském divadle

Brno – Nakoupit fiktivní mrtvé nevolníky a zbohatnout se na prknech Městského divadla Brno snaží Gogolův podvodník Čičikov. Dramatizací klasického ruského románu Mrtvé duše vstupuje divadlo do nové, jubilejní sezony. Dílo Nikolaje Vasilijeviče Gogola pro jeviště autorsky upravila režisérka Hana Burešová s dramaturgem Štěpánem Otčenáškem. Hlavní roli zchudlého šlechtice a protřelého podvodníka Čičikova svěřili Michalu Isteníkovi.

Lidské typy se během staletí nemění. Mezi nimi i Gogolův hrdina Čičikov, který chce zbohatnout nákupem zemřelých nevolníků od statkářů, kteří by z nich museli až do příštího sčítání lidu státu odvádět daně. Na „mrtvé duše“ chce pak získat dotaci či půjčku od banky. „Gogol se mu vysmívá. Říká: Podívejte se na něj, jaký je to směšný člověk. Ale mějte ho rádi, protože možná je v každém z vás trocha Čičikova,“ myslí si Michal Isteník, držitel Ceny Alfréda Radoka, který ztvární hlavní roli. Kromě něj se na jevišti objeví Petr Štěpán, Zdeněk Junák či Jana Musilová. Hudbu k brněnské inscenaci složil Petr Hromádka.

„Gogol byl břitkým kritikem panujícího systému, ve svém díle nesmiřitelně odsuzuje nevolnictví a lidskou ubohost, napadá tupost, ziskuchtivost, korupci a sobeckou bezohlednost. Jeho dramata a prózy mají věčný přesah zejména pro svůj jedinečný a dodnes živý groteskně-satirický humor,“ dodal dramaturg Štěpán Otčenášek.

Dnešní premiéra Mrtvých duší zahájí novou sezonu, která je pro Městské divadlo Brno jubilejní. Kromě oslav divadelníci chystají i technické inovace a světové premiéry. „V říjnu si připomeneme desetileté výročí naší Hudební scény a v červnu 2015 oslaví naše divadlo 70 let své existence,“ potvrdila mluvčí Lenka Pazourková.