Preciznost do poslední čárky. Skici ukazují detailistu Plečnika

Praha - Slovinský architekt Josip Plečnik byl stoprocentním perfekcionistou, ať už učil na pražské uměleckopůmyslové škole, nebo rekonstruoval Pražský hrad. Právě v jeho prostorách jsou nyní vystaveny skici, které vytvářel ke svým návrhům, a které Plečnika ukazují jako mistra detailu. Výstava není připomenutím jeho nejznámějších projektů, spíše jeho působení v rodné Lublani.

Výstava představuje Plečnika jako mistra detailu (zdroj: ČT24)

Plečnik tvořil monumentální stavby, nábytek i doplňky - od kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech přes rekonstrukci nádvoří Pražského hradu až po popelník na své oblíbené doutníky. Vše bez rozdílu propracoval do nejmenšího detailu. „Jeho práce je hodnocena právě pro preciznost, přístup, pro dokonalou znalost antiky, kterou pak převáděl do svého myšlení, do své životní filozofie, jež je z jeho věcí naprosto patrná,“ domnívá se kurátor a architekt výstavy Miroslav Řepa. Je synem taktéž architekta Karla Řepy - posledního žáka Josipa Plečnika.

Při studiích ho následoval i do Lublaně, kde se Plečnik v roce 1872 narodil (a v roce 1957 také zemřel). Aktuální výstava na Hradě prezentuje několik architektonických návrhů, které Plečnik věnoval svému rodnému městu, a které převážně vznikly v době po skončení jeho působení na Pražském hradě.

Například nábytek a doplňky na výstavě pocházejí z vily rodiny Prelovšeků, kterou architekt navrhl včetně bohatých interiérů pro své lublaňské přátele. „Plečnik byl fantastický truhlář. Uměl všechno,“ upozornil historik umění Damjan Prelovšek, z jehož soukromé sbírky jsou mnohé exponáty zapůjčeny. Prelovšekův děda byl dlouholetým Plečnikovým přítelem. Vystavené kresby zahrnují i některé neuskutečněné návrhy, patří k nim třeba památník jihoslovanského krále Aleksandra Karađorđeviće, zamýšlený pro centrum Lublaně. 

Plečnikova skica
Zdroj: ČT24

Výstava Skici pomáhá pochopit způsob, jakým Plečnik postupoval při navrhování svých staveb nebo předmětů užitého umění - jeho práce musela být vždy dokonalá do poslední čárky. Expozice je součástí osmého ročníku Architecture Week, mezinárodní festival architektury a urbanismu a potrvá do 12. října. Letošním hlavním tématem je architektonické dědictví a ikony architektury, k nimž Josip Plečnik bezesporu patřil.

Na přípravě výstavy se podílel Kabinet architektury v Ostravě, právě v Ostravě měla výstava Plečnikových skic před rokem premiéru.