Památky se vrací do života, život přichází na památky

Praha - Na českých památkách se pomalu dokončují rozsáhlé stavební a restaurátorské práce hrazené z evropských peněz, které umožnil integrovaný operační program evropských fondů. „Podtitulem projektu je 'Vracíme památky do života'. Nechceme ale jen vracet památky do života, ale i život do památek,“ přiblížil ministr kultury Daniel Herman filozofii revitalizace památek, které by v budoucnu měly sloužit jak vzdělávacím, tak kulturním aktivitám. „Památky budou opět naplněny kulturním životem, tak, jak to má být,“ shrnul ministr.

V integrovaném operačním programu bylo k dispozici 5,7 miliardy korun ze strukturálních fondů, což s prostředky státního rozpočtu činilo celkem 6,7 miliardy korun. Na šest projektů v celkové hodnotě 1,8 miliardy korun dohlíží ministerstvo kultury, pět jich realizuje Národní památkový ústav a jeden kanonie premonstrátů Teplá.

„Jedná se o národní centrum kultury v Kroměříži, které jsem nedávno otevíral; dále hospitál Kuks, kde má projekt Granátové jablko být ukončen v polovině příštího roku; zámek Veltrusy, jehož dokončení je plánováno na polovinu příštího roku; rekonstrukce jízdárny ve Valticích, kde vznikne do poloviny roku 2015 Národní centrum divadla a tance. Dále je součástí projektu funkcionalistická vila Stiassni v Brně – do konce letošního roku tam vznikne Centrum obnovy památek architektury 20. století, a klášter Teplá,“ upřesnil Herman.

Jako první z těchto šesti projektů bylo dokončeno a za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana před dvěma týdny otevřeno Národní centrum zahradní tvorby v Kroměříži s obnovenými cennými zahradami. „Právem byly Květná zahrada, jakož i celý areál arcibiskupského zámku díky své jedinečnosti zapsány v roce 1998 na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO,“ uvedl ministr.

K závěru se blíží také projekt Kuks – Granátové jablko, jehož celkové náklady činí 453 348 434 Kč. Jeho podstatou je vzorová památková obnova areálu hospitalu Kuks, unikátního barokního komplexu hraběte Šporka s výjimečně kvalitní sochařskou výzdobou M. B. Brauna a komponovanou barokní krajinou, a jeho adaptace na kulturní a edukační využití.

Stavební práce, které započaly v květnu 2010, jsou v závěrečné fázi – na listopad 2014 je plánováno jejich ukončení. Během práce na projektu prošel Hospital komplexní obnovou, jejíž součástí jsou restaurátorské práce na nástěnných malbách – v prvé řadě tzv. Tanců smrti, 52 výjevů, které znázorňují Smrt, jež si přichází pro různé představitele své doby. Součástí obnovy areálu je však i rehabilitace zahrady. Projekt bude pokračovat přípravou činnosti edukačního centra s výukovými programy věnovanými farmacii, historii, památkové péči a environmentální problematice.

Alej ve Veltrusech
Zdroj: Arnika/Irena Brožová

První třetina roku 2015 pak bude věnována dokončování projektu Schola naturalis, jehož podstatou je revitalizace zámku Veltrusy a zřízení výukového centra pro implementaci Evropské úmluvy o krajině. Projekt zahájený v lednu roku 2010 má za cíl vzorovou obnovu areálu zámku Veltrusy, tedy staveb a zámeckého parku, kde bude obnoveno tradiční ukázkové hospodaření a ověřovány tradiční hospodářské a zemědělské postupy.

Brněnský program Centrum obnovy památek architektury 20. století, který spočívá v ukázkové komplexní obnově areálu vily Stiassni v Brně-Pisárkách, vyzkoušení postupů obnovy moderní architektury a vytvoření badatelské a dokumentační platformy pro oblast architektonické moderny a její památkové ochrany.

Program IOP 5.1 spravovalo ministerstvo kultury od roku 2007 do roku 2013 a za tu dobu rozdělilo téměř 3 miliardy korun celkem dvaceti projektům. Z toho byly 2,44 miliardy Kč vyplaceny ze strukturálních fondů a 431 milionů ze státního rozpočtu. Do roku 2013 byly dokončeny tři projekty, a to vila Tugendhat (s rozpočtem 156 milionů Kč), projekt s názvem Zpřístupnění a nové využití národní kulturní památky Vítkovice (s rozpočtem 500 milionů Kč) a projekt Národní centrum fotografie a dílna tapiserií v Jindřichově Hradci (s rozpočtem 154 milionů Kč).