Zemřel fotograf Reynek – muž, jenž slavil všední den

Jihlava - V šestaosmdesáti letech zemřel fotograf Daniel Reynek, syn věhlasného výtvarníka a básníka Bohuslava Reynka a spisovatelky Suzanne Renaudové. S otcem spolupracoval na grafikách a experimentovali s upravenými skleněnými negativy. Prosadil se ale díky vlastní technice fotografických montáží.

Daniel Reynek se narodil se 9. června 1928 ve Francii jako starší syn Bohuslava Reynka a básnířky Suzanne Renaudové. Mládí s bratrem a rodiči trávill střídavě v Čechách a ve Francii: léto na statku v Petrkově, zimu v Grenoblu. Když za války Němci statek rodině sebrali, nalezli azyl v rodině vydavatele Floriána ve Staré Říši.

Zbytek života prožil v Petrkově po boku svého bratra, překladatele a prozaika Jiřího. Poprvé zmáčkl spoušť fotoaparátu už jako kluk. „Bylo to za války, kdy u nás byli ubytovaní jihlavští židé, konkrétně Filip Hermann - a ten mi dal foťáček,“ vzpomínal později.

Se svým otcem tiskl jeho grafiky a také spolu experimentovali s upravovanými skleněnými negativy. V hledáčku držel každodennost, fotografoval krajinu, kočky, ovce, oblaka, motivy prosté a nenápadné. Otec, který rád zbásňoval stejná témata, mu zprvu radil, jak se na ně dívat, aby vystihl jejich skrytý půvab.

Podívejte se na galerii snímků Daniela Reynka:

Přibližně od poloviny 60. let vytvářel Daniel fotografické montáže, kdy skládal barevné snímky přes sebe do dvojic. „Jsou to dva motivy přes sebe. Na začátku nebyly moc povedené, tak jsem si říkal, že to musím zachránit tím, že je nalepím na sebe a ono to udělá něco třetího. To je celý zázrak,“ vysvětloval v minulých letech fotograf; zachycoval především krajinu v okolí svého domu na Vysočině, do záběrů přírody vkládal detaily stromů, květin, ptáků. V roce 2007 vyšla kniha s jeho fotografiemi Z vln, které zkameněly.

Daniel Reynek měl samostatné výstavy v Česku i ve Francii. O životě a zvláštním světě bratří Reynkových natočila dokumentární film Kluci Tereza Brázdová. Rozhovor Aleše Palána s Danielem a Jiřím Reynkovými vyšel knižně pod názvem Kdo chodí tmami. V rodinné tradici pokračuje Danielova dcera Veronika, která vydává knížky a provozuje čajovnu s knihkupectvím, kterou pojmenovala po babičce Suzanne Renaudové.