Fajt: Národní galerie může být zdarma už do tří let

Praha – Národní galerie by měla své expozice zdarma otevřít do dvou až tří let. V ČT24 to prohlásil její ředitel Jiří Fajt, který označil zavedení dobrovolného vstupného za jednu ze svých priorit. Nevztahovalo by se jen na náročnější, krátkodobé výstavy, jako je například ta Kokoschkova, již hlavní výstavní instituce Česka připravuje na příští rok.

Fajt: Národní galerie za dobrovolné vstupné je moje priorita (zdroj: ČT24)

„Zpřístupnit Národní galerii, respektive její sbírkové expozice, na základě dobrovolného vstupného, mám za jednu ze svých hlavních priorit. Bohužel to nemůžeme udělat hned, myslím si ale, že v krátkodobém horizontu, řekněme, jednoho, dvou… maximálně tří let se nám to povede,“ prohlásil v Událostech, komentářích nový ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Dodal, že nyní galerie jedná o to, aby už od Nového roku byli od placení osvobozeni studenti a děti. Dobrovolné (a tedy případně i bezplatné) vstupné by se podle Fajta nevztahovalo jen na krátkodobé výstavy, které jsou podle něj náročné na přípravu a mají vlastní rozpočty. V příštím roce jich Národní galerie chystá hned několik.

Plány pro příští rok? Kokoschka a Rousseau

Dva hlavní projekty představuje výstava ruské umělecké avantgardy (podrobněji zde) a expozice s pracovním názvem Oskar Kokoschka a Československo. Ta začne v únoru, umožňuje uspořádat vstup generálního partnera. Fajt dnes podepsal smlouvu o partnerství s Komerční bankou, která zatím platí rok, podle obou stran se ale bude prodlužovat. „Částka se ve slušné společnosti neříká, ale pomůže nám udělat velmi kvalitní projekt se zahraniční účastí středního formátu,“ řekl Fajt. Jde o několik milionů korun.

V létě příštího roku by v Praze rád uvedl výstavu děl naivisty Henriho Rousseaua, která se předtím bude konat v benátském Palazzo Ducale. Praha z Rousseauovy tvorby vlastní jeho krajinářský autoportrét. S blížícím se výročím narození Karla IV. v roce 2016 by se v Praze měla reprízovat výstava, která vzniká na německé straně, jíž je však Fajt kurátorem. Představí umění na císařském dvoře 14. století v kontextu tehdejší společnosti, ale i přírodních změn, jež Evropu tehdy ovlivňovaly.

Vydáno pod