Bennett swinguje s Lady Gaga, tváří v tvář

New York – Nestor amerického swingu Tony Bennett pozval Lady Gaga do světa jazzového standardu. Výsledkem je deska Cheek to Cheek, kde stárnoucí swingový bard a hvězda světové pop-music předvádějí na jedenácti melodiích (a devíti duetech) své hlasové umění. Spojení zdánlivě neslučitelného podle prvních kritik funguje víc než dobře.

Události v kultuře: Bennett a Gaga zpívají Cheek to Cheek (zdroj: ČT24)

Tony Bennett působí v showbyznysu více než šest desetiletí. Prodal miliony desek a obdržel 17 cen Grammy včetně té za celoživotní dílo. Má sedm cen Emmy i hvězdu na hollywoodském chodníku slávy. Nyní do své pomyslné sbírky hvězd přidává i nejkontroverznější tvář současné světové pop-music.

Skladatelka a interpretka Lady Gaga, jež se svou performací mnohdy blíží až k estetice campu, před třemi lety nazpívala cover-verzi klasické swingové melodie Nata Kinga Colea Oragne Colored Sky. Bennett v rozhovoru pro časopis Rolling Stone uvedl, že ho právě tento pěvecký výkon přivedl k tomu získat popovou hvězdu pro spolupráci: "Najednou jsem si uvědomil, jak úžasnou zpěvačkou je a že frázuje stejně jako já. I proto jsem ji oslovil, aby se mnou nazpívala píseň Lady is a Tramp."

Duet s Lady Gaga se nakonec zařadil na album Duets II, jež Bennett vydal v létě 2011; na téže desce účinkoval také Michael Bublé, Aretha Franklin, Sheryl Crow, Norah Jones, Natalie Cole, Mariah Carey nebo Andrea Bocelli. Na inauguračním plese amerického prezidenta Baracka Obamy loni v lednu potom Gaga s Bennettem, posledním žijícím zpěvákem staré americké swingové školy, oznámili záměr natočit společnou desku. Výsledkem je album Cheek to cheek, které se v prodeji objevilo před pěti dny.

Tváří v tvář. Bennett nahradil Freda, Gaga vystřídala Ginger

„Když jsem potkala pana Bennetta poprvé na charitativní akci pro chudé Robin Hood v New Yorku, tak mi řekl: Chtěla byste se mnou natočit desku? Úplně mě uchvátil tím, že věděl, že jsem dlouho zpívala jazz. A já si myslela, že se k tomu už nikdy nevrátím,“ vzpomínala krátce po vydání alba samotná Lady Gaga - a Bennett dodal: „Začínal jsme podobně jako ona, měl jsem tisíce fanoušků. Později jsem si řekl, že bych se raději vydal mnohem jednodušší cestou, bez velkých vystoupení na stadionech, jen menší akustické koncerty.“

Nové album představuje obratný marketingový tah, který se určitě vyplatí oběma umělcům, zároveň nabízí bezchybné pěvecké výkony a aranže standardních jazzových písní. Kromě titulní Cheek to Cheek, kterou původně zpíval Fred Astair s Ginger Rogersovou, jde i o píseň I Can’t Give You Anything but Love nebo I Don’t Mean a Thing.

Tony Bennett tím rozšířil svou fanouškovskou základnu o část nejmladší generace a Lady Gaga získala širší repertoár. Vstřícně zní i hlasy recenzentů. „O Lady Gaga se říkalo, že moc zpívat neumí,“ uvádí ve své recenzi pro Reflex Marek Gregor. „Vedle Tonyho Bennetta ukazuje jak cit pro synkopu, tak i pro melodiku, a především chvílemi až úžasný hlasový rozsah, řadící ji mezi nejlepší popové zpěvačky desetiletí, hned vedle Christiny Aguilery nebo Amy Winehouse.“