V orchestřišti je Vetřelec. A v Praze filmová hudba

Praha – V Praze začíná třetí ročník festivalu filmové hudby Film Music Prague a tentokrát se primárně zaměřuje na melodie ze snímků v žánru sci-fi a fantasy. Návštěvníkům nabízí hudbu z Vetřelce, filmové série Gremlins, Mumie nebo Harryho Pottera. Trvá do pátku.

Zahajovací koncert charitativního festivalu, jehož výtěžek putuje na výzkum rakoviny v Masarykově onkologickém ústavu v Brně, se letos bude věnovat hned dvěma hudebním skladatelům zesnulému Jerrymu Goldsmithovi a Elliotu Goldenthalovi, jenž se festivalu osobně zúčastní – a vůbec poprvé tak navštíví Prahu.

Ze skladeb prvního zmíněného autora zazní melodie známé z filmů Vetřelec, Gremlins, Mumie i motivy a témata ze snímku Čínská čtvrť (režie Roman Polanski). V druhé části zahajovací koncert nabídne skladby Elliota Goldenthala; návštěvníci uslyší hudbu z filmů Interview s upírem, Titus a Vetřelec 3. Hudebního provedení se ujmou Filharmonici města Prahy, zpívá Kühnův smíšený sbor a Boni pueri.

Po zítřejší projekci čtvrtého dílu filmové Harryho Pottera a Interview s upírem (kino Atlas) bude v pátek následovat galakoncert hudby skladatele Patricka Doylea. Ten je autorem soundtracků k filmům jako Thor, Zrození planety opic, Harry Potter a Ohnivý pohár nebo Eragon – a koncertu se rovněž osobně zúčastní.

„Patrick Doyle složil hudbu k několika filmovým adaptacím Shakespearových děl a dva herci z Prague Shakespeare Company, Guy Roberts a Jessica Boone, se zapojili do našeho projektu a vybrané pasáže budou za doprovodu Českého národního symfonického orchestru recitovat přímo v Dvořákově síni Rudolfina. Myslím, že to bude unikátní zážitek,“ dodává ředitel festivalu Nikola Bojčev.