Wales láká turisty ptačí perspektivou

Cardiff - Ze zcela jiné perspektivy jsou k vidění nejslavnější historické památky Walesu. Tamní vláda letos v dubnu spustila unikátní projekt Castles from the Clouds (Hrady z oblaků), který díky bezpilotním dronům umožňuje pohled na stovky let staré památky okem ptáka. Úspěch tento projekt jednoznačně má - jen během Velikonoc se návštěvnost historických míst zvýšila o třetinu a další příliv turistů přišel hned o prázdninách.

Události v kultuře: Wales z oblak (zdroj: ČT24)

Velšské památky ročně navštíví dva a půl milionu lidí. Dosud ale historické skvosty viděli pokaždé z jednoho a toho samého pohledu. Wales se proto pokusil ukázat zájemcům o tamější památky něco nového a spustil unikátní projekt Hrady z oblaků.

„Chceme je propagovat a nabízet tak efektivně, jak jen je to možné. A podle mě je opravdu důležité, že nacházíme nové cesty, jak to dělat, že jsme našli tyto nové technologie,“ chválí si projekt velšský ministr přírodních zdrojů, kultury a sportu John Griffiths.

Záběry památek z ptačí perspektivy točí kamery umístěné na bezpilotních dronech, které jsou ovládané ze země. Díky své velikosti zvládnou i průlety menšími prostory. Na svém kanálu YouTube už velšská vláda zveřejnila desítku krátkých videí. „Nabízí to nový pohled, novou perspektivu a skutečně to zaujalo představivost lidí,“ dodává Griffiths.

Doposud se podařilo zaznamenat z výšky například hrad Laugharne, který inspiroval například legendárního básníka a spisovatele Dylana Thomase, nebo novogotický Castell Coch, často přezdívaný „pohádkový hrad“. Velšská vláda by však ráda natáčela dál a možností má spoustu. Jen ve Walesu stojí historických hradů okolo stovky.

Vydáno pod