Zemřel Christopher Hogwood, britský dirigent s českou stopou

Londýn - Po několikaměsíční nemoci ve středu ve svém domě v Cambridgi zemřel britský dirigent Christopher Hogwood, který byl významným propagátorem takzvané staré hudby a měl úzký vztah i k českému hudebnictví. Začátkem září oslavil třiasedmdesáté narozeniny.

Hogwood se narodil v roce 1941 v Nottinghamu a vystudoval hudbu a klasickou literaturu na Pembroke College v Cambridgi. Hogwood založil v roce 1973 Akademii staré hudby (AAM) a se svým orchestrem, který dirigoval zhruba třicet let, procestoval všechny světadíly. „Byl velkým vyslancem historicky zaměřené hudby, hnutí, které sám založil. A byl šťastný, když viděl, že jím vytvořený orchestr se rozvíjel a rostl i poté, co z postu dirigenta odstoupil,“ řekl stanici BBC současný šéf Akademie staré hudby Christopher Purvis.

V české metropoli byl Hogwood poprvé jako student v 60. letech. Zabýval se hudební vědou a vedle toho byl asi rok žákem cembalistky Zuzany Růžičkové. V roce 2001 se objevil za pultem České filharmonie, ale pouze ve studiu. Natáčel tehdy v Praze komplet skladeb pro housle a orchestr Bohuslava Martinů. Právě Martinů představoval jednoho z moderních skladatelů, k nimž se Hogwood vracel (vedle Straviského a Hindemitha), ačkoli největší proslulost mu přinesl barokní a raně klasicistní repertoár.