Račte vstoupit, Nosticův palác otevírá brány

Praha – Veřejnosti se dnes a zítra otevírají brány jindy nepřístupného Nosticova paláce. Raně barokní stavba na Maltézském náměstí slouží přes deset let úředníkům ministerstva kultury a otevřená bude od 10:00 do 17:00 při příležitosti nedělního svátku sv. Václava.

Podívejte se: Nostický palác se otevřel veřejnosti (zdroj: ČT24)

Rozsáhlý palác patřil rodině Nosticů do roku 1945. Před rokem 1998, kdy začala jeho rekonstrukce, v něm sídlilo nizozemské velvyslanectví, agentura Pragokoncert a Národní muzeum. Přestože je dnes sídlem ministerstva kultury, které zaměstnává kolem 250 lidí, působí úřad ještě ve dvou dalších budovách v Praze.

„Smysl toho, proč otevíráme Nosticův palác, je ten, abychom tuto nádhernou barokní památku veřejnosti zpřístupnili - protože lidé bohužel nemohou běžně do ministerských prostor vstupovat, a je to škoda,“ uvádí ministr kultury Daniel Herman.

Prohlídka láká i na Jesenskou

Největším lákadlem za otevřenou branou budou reprezentační prostory včetně pracovny ministra. Například kulečníkový sál sloužil v 18. a 19. století k pořádání koncertů a divadelních představení před dostavěním Nosticova, nyní Stavovského divadla. Ministerstvu slouží k reprezentačním účelům, k předávání ocenění, k pořádání seminářů i tiskových konferencí. Palác doplňuje kaple Nanebevzetí Panny Marie.

Součástí prohlídky Nosticova paláce budou i dvě výstavy, jedna vypráví životní příběh známé novinářky a spisovatelky Mileny Jesenské, druhá představuje díla českého moderního sklářství z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Palácové místnosti budou střídavě ozvučeny barokní hudbou. V přízemním atriu paláce se budou střídat jazzové a klasické kapely.