Český Borat, ledviny a gadžo. Co se chystá v českém dokumentu?

Hořkosladký příběh Lídy Baarové, filmové dobrodružství Karla Zemana, průvodce městskými subkulturami anebo výlet českého ateisty, tentokráte do Polska. V pražském kině Světozor se včera podrobněji představilo deset dokumentárních projektů pro filmovou sezonu 2014/2015. Seznamte se s nimi prostřednictvím krátkých ukázek v následujícím článku i vy. Své novinky představuje třeba Helena Třeštíková či Vít Klusák s Filipem Remundou.

„Vybraných deset projektů by mělo představovat určitý reprezentativní vzorek současné dokumentární tvorby – spektrum titulů, podle něhož lze vystopovat různé přístupy tvůrců k látce a trendy v českém dokumentu,“ upozornila vedoucí Českého filmového centra Markéta Šantrochová.

Dokumentární výhled pořádá centrum od roku 2005 společně s Institutem dokumentárního filmu. Panel, na němž tvůrci představují své projekty v různých stádiích přípravy nebo výroby, je přístupný nejen filmovým profesionálům a novinářům, ale také zájemcům z řad veřejnosti.

Seznamte se s vybranou desítkou chystaných dokumentů; polovina z nich vzniká s přispěním České televize:

CUKR-BLOG (režie: Andrea Culková). Režisérka Andrea Culková vychází ze své vlastní zkušenosti - kvůli těhotenskému diabetu byla donucena ze dne na den přestat konzumovat rafinovaný cukr. Zjišťuje, jak obtížné je zbavit se „závislosti“ a jak těžké je nalézt výrobky, které cukr neobsahují.

UKÁZKA: Cukr-Blog (zdroj: ČT24)

LET VINY (režie: Tereza Tara). I tento dokument je inspirován osobní zkušeností jeho tvůrce. Na Let viny, cestu k uzdravení, dostaly režisérku Terezu Taru nemocné ledviny. Rozhodla se, že svou nemoc bude brát jako příležitost změnit svůj život k lepšímu a začala zkoumat psychosomatické kořeny onemocnění.

UKÁZKA: Let viny (zdroj: ČT24)

GADŽO (režie: Tomáš Kratochvíl). Příběh Tomáše Kratochvíla, gadža, který se odstěhoval do romského ghetta, byl jedním z příspěvků do druhé série cyklu Český žurnál, který letos odvysílala Česká televize. O soužití s Romy a předsudcích, jejichž platnost si režisér ověřil na vlastní kůži, vzniká i celovečerní film.

UKÁZKA: Gadžo (zdroj: ČT24)

GIRL POWER (režie: Sany). Dokumentární pohled na ženy, které přitáhlo graffiti a street art, natáčí jedna z nich - writerka Sany. S kamerou se vydala do sedmnácti zemí světa a pořídila rozhovory s nejvýraznějšími představitelkami street artu.

UKÁZKA: Girl Power (zdroj: ČT24)

KMENY (režie: Pavel Abrahám, Bohdan Bláhovec, Daniela Gébová, Petr Hátle, Jan Látal, Janek Růžička, Jan Strejcovský, Štepán Vodrážka, Jiří Volek, Jan Zajíček). Graffiti a street art patří k městským subkulturám a právě ty mapuje několikadílný projekt, který odvysílá Česká televize.

UKÁZKA: Kmeny (zdroj: ČT24)

STÁLE SPOLU (režie: Eva Tomanová). Mimo mainstream se pohybují i protagonisté dokumentu Evy Tomanové, kteří pojetí alternativního života dotáhli ad absurdum. Petr a Simona opustili městský život a spolu se svými devíti dětmi žijí v maringotce bez tekoucí vody a civilizačních vymožeností.

UKÁZKA: Stále spolu (zdroj: ČT24)

ČESKÝ PEPÍK JEDE DO POLSKA POZNAT LÁSKU K BOHU (režie: Vít Klusák, Filip Remunda). Dokumentární autorská dvojice natáčí snímek ve stylu Borata o dvou sousedních státech s velmi odlišným pohledem na náboženství. Co se stane, když je představitel nejateističtějšího národa v Evropě Čech Pepík vyslán do nejpobožnější země EU Polska?

UKÁZKA: Český Pepík jede do Polska poznat lásku k Bohu (zdroj: ČT24)

KAREL ZEMAN - FILMOVÝ DOBRODRUH (režie: Tomáš Hodan). Životopisný film, který se ohlíží za životem, dílem a významem klasika světového filmu.

UKÁZKA: Karel Zeman - filmový dobrodruh (zdroj: ČT24)

LÍDA BAAROVÁ - ZKÁZA KRÁSOU (režie: Helena Třeštíková). Hvězda stříbrného plátna Lída Baarová by tento rok oslavila sté narozeniny. Její osud je dramatický vzestupy a pády, o to divácky přitažlivějšími, že byla ženou výjimečně krásnou, ambiciózní a slavnou. Příběh Lídy Baarové natáčí Helena Třeštíková.

UKÁZKA: Lída Baarová - zkáza krásou (zdroj: ČT24)

CESTA VZHŮRU (režie: David Čálek). Dlouhá a náročná životní pouť horolezce Radka Jaroše až na vrchol poslední osmitisícovky – na K2.

UKÁZKA: Cesta vzhůru (zdroj: ČT24)

Desítka představených dokumentárních projektů je zahrnuta do katalogu Czech Docs 2014–2015, který je prezentací 64 připravovaných českých dokumentů. Katalog byl představen na večeru v pražském kině Světozor a zároveň byla spuštěna jeho obsáhlejší on-line verze.