ND připomíná Listopad '89: od polidštění opice po opoziční smlouvu

Praha - Čtvrtstoletí, které v listopadu uplyne od sametové revoluce, připomene pražské Národní divadlo hned několika projekty. Vrátí se do doby před rokem 1989 v dokumentárních inscenacích inspirovaných archivy tajných policejních složek, ohlédne se ale i za pětadvaceti lety po sametu.

„Dvacáté století očima tajné policie“ je podtitulem přehlídky dokumentárního divadla Paralelní životy, do níž se zapojily soubory z Německa, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Česka. Pražské Národní je čtvrtou scénou, která přehlídku hostí - od 5. do 9. října. Přispěje do ní komorní operou o knězi Josefu Toufarovi, zatčeném a umučeném kvůli tzv. číhošťskému zázraku. V opeře podle libreta Aleše Březiny a v režii Petra Zelenky účinkují Soňa Červená, Jan Mikušek a Vladimír Javorský. 

Paralelní životy vytvořili umělci z bývalých socialistických zemí na základě materiálů, které si vybrali v archivech tajných policejních složek. Například slovenské divadlo SkRAT připomíná případ tajně vysvěceného kněze Přemysla Coufala, který byl státní bezpečností zřejmě dohnán k sebevraždě. Rumunský soubor Typografie Majuscula se vrací k tragickému příběhu šestnáctiletého Mugura Calinescua, který chtěl na počátku osmdesátých let vyburcovat hesly na zdech veřejnost k projevům svobody. Polský Teatr nowy spojil ve fiktivním rozhovoru/výslechu funkcionáře krakovské tajné policie Józefa Schillera a herečku a dceru polského disidenta Adu Grudziskou, která hraje v inscenaci samu sebe.

Soňa Červená v opeře Toufar
Zdroj: ČT24/Národní divadlo Praha

Přesně na den výročí revoluce - 17. listopadu - připadá premiéra inscenace Po sametu, vytvořené podle jedné z rubrik časopisu Respekt, která se pravidelně ohlíží za děním minulého týdne. „Střípky z posledních pětadvaceti let. Opojné roky po převratu. Pocit zklamání a zrady z vysoké politiky, když přicházejí první krize. Bahnitá mělčina opoziční smlouvy. Nové naděje, nové touhy po malých revolucích a nová zklamání,“ popisuje režisér Jiří Adámek projekt, v němž se objeví Saša Rašilov, Taťjana Medvecká či Pavla Beretová.

Ve třech zbývajících měsících do konce roku chystá Národní divadlo i další projekty připomínající sametové výročí. Od října zaplní piazzetu výstava Listopad 89, která, vedle výročních inscenací, také přiblíží postavení ND v revolučním roce. Před Novou scénou se budou už od 1. října ve videosmyčce promítat instruktážní filmy StB.

Nová země
Zdroj: ČT24/Národní divadlo Praha

K výročí přičítá první česká scéna i dvě operní inscenace. Poloscénické uvedení opery Nová země, která byla v letech 1934–36 napsána pro Národní divadlo, ale nikdy nezazněla. Kontroverzní příběh o drsné kolektivizaci sovětské vesnice přiměl prvorepublikové ministerstvo školství a národní osvěty k tomu, aby z moci úřední a z politických důvodů operu zakázalo. Libreto napsal Ferdinand Pujman, manžel socialistické spisovatelky Marie Pujmanové, na motivy románu ruského spisovatele Fjodora Gladkova. K Sovětskému svazu se vztahuje i Antiformalistický jarmark - hořce groteskní protest Dmitrije Šostakoviče proti vládě hlupáků nejen v sovětské kultuře. Národní divadlo ji uvede spolu s další Šostakovičovou extravagantní skladbou Orango o polidštění opice.

Vydáno pod