Samotář Stephan Micus zasvětí Prahu do world music

Praha - Německý skladatel, multiinstrumentalista a průkopník žánru world music Stephan Micus vystoupí dnes večer v Praze. Cestovatel a sběratel hudebních nástrojů z exotických zemí hraje na japonské flétny, africké perkuse a nahrával i rezonující kameny.

Stephan Micus koncertuje v Praze (zdroj: ČT24)

Na pódiu je Stephan Micus zásadně sám, rád zachovává intimní atmosféru, i když svými dovednostmi zastane několik muzikantů. „Celý život žiju v přírodě, udržovat kapelu by znamenalo být v kontaktu s městem - a to nemám rád. A navíc mám štěstí, že dokážu sám ovládat mnoho nástrojů, takže nejsem na nikom závislý,“ vysvětluje.

Nástroje získává už čtyřicet let na cestách po světě, původem Němec začal studiem hry na sitár v Indii. Dnes ovládá desítky instrumentů. „Do Prahy jsem přivezl harmoniku ze západní Afriky, duduk z Arménie, bambusové flétny šakuhači z Japonska, celkem vystřídám zhruba sedm různých nástrojů,“ prozradil, které z nich rozezní na pražském koncertě.

Ve svých projektech rád nástroje kombinuje. „Facsinuje mě propojovat různé vzdálené kultury,“ říká. Svým osobitým stylem odstartoval dějiny žánru world music, napsal o něm americký hudební týdeník Billboard. Pokračovat v nich bude dnes večer v pražském kostele svatého Salvátora. Jeho koncert je součástí komorní hudební řady Music Infinity spolupořádané Palácem Akropolis.