Počítejte s Pražským komorním baletem: 3 x 3 x 3 = 3 kvartety

Praha - Tři choreografie tří renomovaných autorů na hudební předlohu tří významných českých skladatelů. Triptych nazvaný 3 české kvartety zvolil Pražský komorní balet za první premiéru letošní sezony. Uvede jej poprvé v neděli 5. října ve Stavovském divadle za doprovodu živé hudby.

Večer otevře Slovanský kvartet, pro nějž se Antonín Dvořák inspiroval lidovou hudbou slovanských národů. Stejně energická a emotivní jako Dvořákova hudba je i choreografie Mária Radačovského, v níž se rozhodl zdůraznit téma ženy. „Snažil jsem se nahlédnout do ženského světa, jít po emocích, vytvořit a evokovat široké spektrum pocitů a nálad, které jsou ženám vlastní. Ve čtyřech intimních příbězích, které se na jevišti odehrávají, se tedy objeví láska, radost, smutek i hněv,“ prozradil.

Druhý příspěvek je koláží tance a malby. Černé zrcadlo vytvořila choreografka Hana Polanská Turečková na stejnojmennou skladbu Vladimíra Sommera, komponisty dvacátého století. „Hudební dílo mě velmi oslovilo svou existencionální a intelektuální hloubkou,“ říká. Inspiraci pro choreografii našla také v geometrických dílech malíře Vladimíra Houdka.

Třetí část večera se opět vrací ke klasice české hudby - ke skladbě Bedřicha Smetany Z mého života. V osobní zpovědi se odráží i hořká pachuť z jeho nerovného boje s těžkou chorobou, která vedla ke ztrátě sluchu. „Byl to osud Bedřicha Smetany a jeho nesmírná síla tomu osudu vzdorovat a dál komponovat i ve chvíli, kdy mohl napsat jen několik taktů za den,“ prozradil Pavel Šmok, co jej nutilo choreografii na symčcový kvartet napsat. Zakladatel Pražského komorního baletu ji vytvořil už před jednatřiceti lety. 

Všechny části doprovodí živá hudba v podání Zemlinského kvarteta. Třemi českými kvartety se Pražský komorní balet připojuje k letošnímu Roku české hudby.

Z mého života
Zdroj: Lucie Zendlová/Pražský komorní balet