Jak chutná moc a jak deformuje duši? ptá se Reduta

Brno – Jak se může člověk změnit z planoucího bojovníka v odosobněného funkcionáře posedlého mocí? Otázka, kterou si klade fotograf na pohřbu velkého státníka. Inscenaci Jak chutná moc podle stejnojmenné knihy Ladislava Mňačka připravilo Národní divadlo Brno pro svoji scénu v Divadle Reduta.

Knihu Jak chutná moc napsal Ladislav Mňačko, jedna z největších osobností moderní slovenské literatury, v roce 1967. Původní předloha zkoumá, čím moc otravuje duši a mění člověka s ideály v odpudivou charakterovou trosku. „Téma viny a trestu nás zajímá,“ řekla dramaturgyně divadla Reduta Ilona Smejkalová.

Příběh zachycuje životní cestu státníka, nad níž se v den jeho pohřbu zamýšlí státníkův přítel, oficiální fotograf. V průběhu ceremoniálu si klade jedinou otázku: co způsobilo, že se tenhle „velký mrtvý“ dokázal v několika málo letech proměnit z živoucího člověka v osobu opájející se sama sebou a vlastní mocí?

„Je to hezká výzva se podívat na fenomén moci a najít něco, co spojuje náš svět se světem reflexe komunistického režimu,“ uvedl autor divadelní adaptace Tomáš Vůjtek. Mňačko se totiž v knize vypořádával s vlastní frustrací z vlády komunistů v padesátých letech, ke kterým patřil i on sám. „Téma komunismu ve hře není úplně hlavní. Mechanismy moci jsou stejné tehdy i dnes. Moc člověka zásadním způsobem mění,“ dodal režisér brněnské dramatizace Ondřej Elbel.

Mňačkovo dílo v Česku dosud dramatizováno nebylo. Divadelní podoba příběhu, která vznikla v Brně, má i groteskní rysy, čímž se hra od knihy nejvíc odlišuje. V nové inscenaci se představí herci Josef Polášek, Roman Blumaier nebo Nataša Gáčová. V premiéře ji odehrají 2. října.