Jiří Bartoška stáčí ve Varech minerálku. Pro nový seriál ČT

Karlovy Vary - Příběh zakladatele karlovarské minerálky a politika Heinricha von Mattoniho začala natáčet Česká televize. Výsledkem nebude dokument, ale třináctidílný hraný seriál s Jiřím Bartoškou v hlavní roli.

Padla první klapka seriálu Já, Mattoni (zdroj: ČT24)

Bartoška je s Karlovými Vary spojen coby prezident tamního mezinárodního filmového festivalu, mezi jeho obsazením v seriálu a festivalem ale prý diváci žádnou souvislost hledat nemají. Mattoniho mladší já ztvárnil David Švehlík. Oba herci se potkali také v seriálu Život a doba soudce A. K., který každé pondělí vysílá Česká televize, Bartoška v něm hraje Švehlíkova otce.

„Začínal od nuly a stal se světovou osobností, Mattoniho voda byla známá po celém světě,“ říká Bartoška o Heinrichu von Mattonim. „Je úctyhodné zaznamenat příběhy lidí, kteří mohou inspirovat další,“ domnívá se.

I Mattoni měl šedou eminenci - karlovarského lékaře Josefa von Löschnera. V seriálu jej představuje Josef Abrhám. „Je to docela vlivný člověk, od vídeňského dvora až po Karlovy Vary,“ prozradil. Na obrazovky se dostanou i další osobnosti spojené s Mattonim. „Seriál je historicky zajímavý v pohledu do soukromí důležitých postav z karlovarského prostředí té doby, třeba pánů Puppa a Bechera,“ dodal Abrhám. 

Do dalších rolí obsadil režisér Marek Najbrt (Protektor, Polski film) například Ondřeje Malého nebo Vojtěcha Dyka. První klapka seriálu s názvem Já, Mattoni padla v pátek 3. října, natáčet se bude přibližně rok, kromě českých lokací zřejmě také ve Vídni nebo Salzburgu. Na obrazovky se Mattoniho příběh dostane na podzim 2016.