Fenomén Thangka – umění do dlaně i na úpatí hory

Lhasa – V Tibetu se letos vůbec poprvé konal čínský festival tibetských maleb a tapisérií známých jako thangka. Původně malované svitky přenášeli mniši mezi kláštery, dnes se scény ze života Buddhy, bódhisattvy, význačných lámů, ale i obyčejných lidí malují na jako dlaň malé obrázky nebo se naopak vyšívají na tapisérie natažené přes celé úpatí hory.

Thangka festival v Lhase přináší ryzí umění mnichů (zdroj: ČT24)

Ve Lhase bylo letos k vidění víc než dvě stě unikátních děl pocházejících z tibetských komunit z celé pevninské Číny, Tibetu, ale také z Hongkongu nebo Macaa. Umělci se sjeli nejen z různých koutů Asie, ale i z mnoha generací. Jednomu z umělců, Karmu Delekovi, bylo už 82 let. „Umělecký festival Thangka je výjimečná příležitost a hraje důležitou roli ve vývoji tohoto umění,“ vysvětluje Delek, proč na festival přijel.

Pokud se chce umělec ve své tvorbě věnovat právě umění thangky, učí se podle tradice nejdříve kreslit uhlem na tabuli. Až dokonale ovládne techniku, může následovat například deset mistrů, kteří za devět let vytvořili thangku, která měřila 120 metrů.