Utekly vám Benátky či Cannes? Be2Can nabízí repete filmových festivalů

Praha – Berlín, Benátky ani Cannes nesymbolizují pro milovníky filmu pouhé názvy měst. Právě v nich se totiž odehrávají nejprestižnější filmové festivaly, které každoročně uvedou stovky snímků. V české distribuci by se mnohé z nich objevily až příliš pozdě. Akce Be2Can tuto možnost nepřipouští a v několika českých městech ode dneška do 15. října představuje díla, která se na zmíněných festivalech promítala.

Be2Can zavede české diváky zpět na filmové festivaly (zdroj: ČT24)

Promítat se bude v rámci tří platforem. V kině diváci uvidí nejaktuálnější premiéry (např. Kmen, Zimní spánek, Boj sněžného pluhu s mafií), v on-line půjčovně budou ke zhlédnutí filmy z loňských festivalových ročníků a televize Film Europe Channel poskytne ještě starší nabídku.

Speciálního uvedení se díky Be2Can dočká český film Až přijde kocour režiséra Vojtěcha Jasného. Právě tento snímek s Janem Werichem a Emílií Vašáryovou je totiž posledním tuzemským počinem, který získal cenu na světovém festivalu.

Událost má však i jiný cíl než jen snahu zpřístupnit českému divákovi festivalový zážitek. Jeho ambicí je upozornit na současnou festivalovou politiku a objasnit některé otázky. „Je to věc, kterou mnoho českých fanoušků nezná,“ vysvětlila Lenka Stanslická ze společnosti Film Europe. Podle ní se totiž málokdy dostanou do Cannes nebo do Benátek. „Pak si kladou otázku, proč se ty festivaly liší od našich. Rádi bychom filmovým nadšencům přiblížili zákulisí a představili jim jednotlivé sekce,“ dodává.  

Be2Can se podívá třeba do Prahy, Brna, Zlína nebo Českých Budějovic.