Kdo na ulici čte knihu, dostane od knihovníků dárek

Ostrava/Brno - V Česku je celkem 5500 veřejných knihoven a průkazku do jedné z nich má každý šestý Čech. Už dávno ale neplatí, že se mezi regály s knihami pouze čte. Někde se třeba tančí tango a jinde soutěží či přijedou předčítat sami autoři. V rámci Týdne knihoven, který právě začíná, knihovníci vychází také do ulic a rozdávají dárky každému, koho potkají s knihou v ruce. Již osmnáctý ročník Týdne knihoven vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků a letos se akce zaměřuje především na knihovny v muzeích a galeriích.

Originální zpestření běžného provozu přináší k Týdnu knihoven například Knihovna města Ostravy. V jednotlivých pobočkách se budou střídat ostravští umělci, kteří vyberou z polic oblíbenou knihu a budou z ní předčítat. Prvním bude slavný fotograf žijící v Ostravě Viktor Kolář. Čtenáři si ho mohou poslechnout v úterý večer v pobočce v Ostravě-Vítkovicích.

S nápadem na předčítání slavných osobností přišel umělecký manažer galerie PLATO Marek Pokorný. Putovní cyklus, jehož cílem je představit výtvarné a jiné umělce jako čtenáře, má název Karel je nemocný a předčítá. Zvláštní jméno si Pokorný vzal z básnické sbírky zapomenutého autora devadesátých let Karla Jana Čapka, který se narodil v Ostravě-Vítkovicích a v roce 1997 spáchal v Praze sebevraždu. „Kromě toho, že jsme byli s Karlem Janem Čapkem přátelé, název jeho poslední vydané sbírky dodnes považuji za jeden z nejlepších titulů, jakým kdy byla kniha opatřena. Když jsme hledali netradiční způsob, jak propojit umělecké aktivity a obory, okamžitě si prorazila cestu mnohoznačná věta: Karel je nemocný a předčítá,“ vysvětloval Pokorný.

Ostravští knihovníci si tento týden už tradičně dovolí opustit prostředí regálů a registrů. V pracovní době budou jezdit tramvají mezi centrem města a částí Svinov a budou rozdávat dárky všem cestujícím, které zastihnou při četbě knihy. Regionální knihovna v Karviné zase připravila čtecí maraton pro děti i dospělé nebo čtení z knihy Ondřeje Sekory Ferda Mravenec, které je spojeno s výtvarnou soutěží. Mimo vybraných příkladů připravily program stovky knihoven z celé republiky, které chtějí připomenout, že knihovny mají lidem co nabídnout.

Kompletní program Týdne knihoven 2014 najdete zde.

Ve vztahu k muzeím a galeriím se organizátoři Týdne knihoven zaměřili na sté výročí začátku 1. světové války. Stovka institucí připravila speciální výstavy, přednášky, workshopy a další akce. Například Archiv výtvarného umění v Kostelci nad Černými lesy pořádá 9. října čtení z textů výtvarníků, kteří byli aktivními účastníky Velké války. Návštěvníci se mohou těšit například na reflexe válečných událostí od Josefa Váchala, Josefa Šímy, Václava Špály, Bohuslava Kubišty nebo Františka Kupky.

Moravská galerie v Brně a Jihomoravská galerie ve Znojmě připravily ukázky z dobových monografií a výtvarných katalogů. Židovské muzeum v Praze chystá přednášku o knihovně Židovské náboženské obce v Praze, která se bude zabývat otázkou, jak se válka odrazila ve složení knihovního fondu i skladbě čtenářů. Slezské zemské muzeum v Opavě zve na přednášku o dopadech války na civilní obyvatelstvo a o život vojáků v armádě a legiích.

Knihy v angličtině či němčině? Pořád problém

Podle knihovníků v posledních letech mezi čtenáři rapidně roste zájem o cizojazyčnou literaturu. „Jednak v současné době evidujeme zvýšený počet zahraničních studentů. A také reagujeme na potřebu čtenářů pracovat se zahraničními publikacemi. Už od univerzit na ně tlačí, aby pro psaní prací používali i odborné cizojazyčné materiály,“ potvrdila mluvčí Moravské zemské knihovny Barbora Buchtová.

Moravská zemská knihovna letos prodala jednu z nepotřebných nemovitostí a za získaných 6 milionů korun nakoupí téměř dva a půl tisíce odborných cizojazyčných knih. První zásilka už dorazila do Brna. Čtenáři si v nich po zavedení do katalogu počtou už za měsíc. „Řada z knížek jsou unikáty, které zatím není možné najít v jiných českých knihovnách,“ dodala Barbora Buchtová. Právě na zahraniční knihy letos vydá knihovna nejvíc peněz. Ty české dostává díky právu na povinný výtisk.

Moravská zemská knihovna v roce 2013 dokoupila 6 109 českých a 828 zahraničních knih. Letos byl původní rozpočet na nákup nových knih 2,1 milionu korun. Další peníze přibyly díky prodeji nemovitosti.

O cizojazyčné knihy se rozroste i fond Knihovny Jiřího Mahena v Brně. Díky novému projektu ministerstva kultury asi o 250 svazků. „Cizí literaturu máme v našem fondu zastoupenou, ale je to procentuálně malé číslo,“ uvedla zástupkyně ředitelky Knihovny Jiřího Mahena Hana Vacková. Problémem jsou opět finance – zatímco průměrná cena za knihu je 176 korun, ty cizojazyčné jsou mnohonásobně dražší. „Jejich cena se pohybuje od 250 do 500 korun,“ dodala Vacková.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně v roce 2013 nakoupila 18 744 svazků za 3,3 milionu korun. Letos za první pololetí knihovna nakoupila 10 889 knih za 1,9 milionu korun. Větší nákupy se očekávají ještě koncem roku, kdy na knižním trhu začíná předvánoční boom.

Naopak v malé knihovně v Hostěrádkách-Rešově mají jen jedinou anglickou knihu. I tak mohou tamní čtenáři na cizojazyčnou literaturu dosáhnout – díky spolupráci s větší knihovnou ve Vyškově. „Pokud je žádaná knížka, která tady není, můžeme si ji vypůjčit z vyškovské knihovny. Výměnným fondem získáváme i další literaturu - celé výměnné soubory, které máme na určitou dobu zapůjčené,“ vysvětlila knihovnice z Hostěrádek Jarmila Urbánková. Tamní bibliotéka má roční rozpočet na obnovu fondu 15 tisíc korun, za které pořídí 70 až 80 knih, a to pouze českých.

Druhá šance pro knihy v Mahenově brněnské knihovně
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Knihovny se snaží rozšířit své fondy i dalšími cestami – třeba v Brně umístili do knihoven boxy s nápisem „Nová šance pro knihy“. „Tam nám mohou čtenáři dávat nepotřebné knihy, pokud možná co nejnovější. Letos nám už díky tomu přibylo do fondu téměř 1 400 svazků,“ chválila si Vacková.

Velkou naději knihovny vkládají i do záměru vlády snížit DPH na knihy na 10 procent. Moravské zemské knihovně by díky tomu zbylo dalších 100 tisíc korun na nákup knih, Mahenově knihovně by úspora podle odhadu umožnila nakoupit o dva tisíce knih víc.