Havel sestrojil vězeňské perpetuum mobile. Spustí se dnes

Praha - Nedožité narozeniny Václava Havla připomene knihovna nesoucí jeho jméno dnes večer velmi výrazně, a přitom beze slov. Den po nedožitých 78. narozeninách prvního českého prezidenta uvede pantomimu, kterou napsal ve vězení. Inscenaci Perpetuum mobile aneb 7 dní pana A je možné vidět pouze jednou. Jde teprve o její druhé nastudování vůbec.

Poprvé bylo libreto pantomimy realizováno švýcarským mimem Albertem Folettim. Na prosbu jeho manželky Lenky Machoninové totiž Václav Havel koncem března 1989 pantomimické libreto napsal a v jednom z dopisů Olze Havlové odeslal z vězení. Kopie tohoto dopisu je uložena v archivu Knihovny Václava Havla. Text nebyl dosud publikován.

Nyní libreto zaujalo Ladislavu Petiškovou, která se zabývá tanečním a pohybovým divadlem. Oslovila skupinu umělců a pedagogů z okruhu katedry pantomimy HAMU a ti toto ojedinělé dílo nastudovali.

Přes stylizaci do polohy němé absurdní grotesky nese dílko na jedné straně autentické znaky vězení, na druhé s nadsázkou sleduje koloběh naděje a zoufalství v jednání nevinného vězně. Inscenátoři uvádějí, že hledali pro Havlovo libreto moderní scénický výraz a usilovali o novou polohu pohybové stylizace. Opustili artistní formu tradiční pantomimy a volili prostředky, které přibližují chování ústřední postavy běžnému životu a jsou schopné přetlumočit filozofii Havlovy hry s lehce komediálním nadhledem.

Knihovna Václava Havla uvede jeho pantomimu (zdroj: ČT24)

Pantomimou, pro Havla neobvyklým žánrem, zahajuje Knihovna Václava Havla druhou sezonu cyklu Výzvy, paradoxy, hry Václava Havla, v němž připomíná jednotlivé dramatické texty někdejšího disidenta.

Vydáno pod