Inspirace regionem. Mladí výtvarníci se setkávají v Hodoníně

Hodonín – Místa, která mají své kouzlo, postupně ale mizí. Tato a další regionální inspirace v dílech mladých českých a slovenských umělců do pětatřiceti let nyní představuje hodonínská Galerie výtvarných umění. Výstava Mladé setkání návštěvníkům představuje nastupující generací umělců a jejich uvažování o světě.

Každé tři roky dává hodonínská galerie mladým výtvarníkům prostor prezentovat svou současnou tvorbu napříč médii. Letos jich kurátorka vybrala třináct. „Docela mě zaujalo téma industriální krajiny, máme hned několik autorů, kteří z něj námětově čerpají. Jednak mi přijde, že Hodonín k tomu má také vazbu, protože je docela průmyslovým městem. A také si myslím, že je to v dnešní době, kdy jsou industriální objekty opouštěné, docela zajímavé téma,“ vysvětlila kurátorka výstavy Ilona Tunklová.

Stejné téma jako kurátorku zaujalo i výtvarnici Janu Hlavenkovou Prekopovou. Kromě industriální tematiky se zaměřuje i na prostředí zahrádkářských kolonií. „Vytvářím takové mozaiky recyklovaných zážitků z procházek po krajině v okolí Brna. Obě tato témata mají společný zájem o poezii pomalu mizejících a chátrajících míst,“ myslí si výtvarnice.

Horňácko jako rodný kraj inspiroval i umělkyni – Pavlu Vachunovou. Vytvořila sérii keramických nádob z hlíny, kterou odebrala u vybraných ovocných stromů. Dovnitř potom nalila pálenku, která se v kraji z plodů těchto stromů vyrábí.

Regionální motivy se objevují i v dalších dílech, mezi nimiž převládá tradičně malba. Tu na výstavě zastupuje i hodonínská výtvarnice Hana Stručková. Kromě kreseb a maleb je ale na výstavě zastoupena i fotografie, keramika nebo grafika.