Klicperovo divadlo hraje po 20 letech Kytici, tentokrát přitvrdilo

Hradec Králové – Téměř dvě stě let od prvního vydání Erbenovy Kytice patří tato kniha k nejpopulárnější české klasice. O tom, že mrazivé balady nejsou jenom povinnou školní četbou, se teď snaží diváky přesvědčit i Klicperovo divadlo v Hradci Králové. Erbenův text promítá do dnešních drsných mezilidských vztahů. Premiéru bude mít představení dnes večer na hlavní scéně.

Režie představení se ujal Karel Brožek, který Kytici uvedl na jevišti hradeckého divadla už v roce 1994. Tehdy kladl důraz na folklorní baladiku. „Mezitím nastalo dvacet let prudkých změn, které se odehrály ve společnosti, došlo ke zrychlení technického světa, který na nás útočí ze všech stran. Proto se teď více soustředím a tlačím na téma mezilidských vztahů, na krutost a hororovitost Erbenových příběhů,“ uvedl.

Brožkovo nastudování Kytice obsahuje sedm balad, kromě úvodní Kytice také Zlatý kolovrat, Štědrý den, Holoubek, Vodník, Poklad a Svatební košile. Divákům se představí Miroslav Zavičár, Martina Eliášová, Zora Valchařová Poulová, Helena Plecháčková, Marta Zaoralová, Marie Poulová a Natálie Holíková. Scénu navrhl Jan Tobola, kostýmy Ivana Brádková. Hudbu složil Dan Fikejz.

Kytice v Klicperově divadle mapuje drsné mezilidské vztahy (zdroj: ČT24)

Erbenovo nejslavnější dílo vyšlo poprvé v roce 1853 jako Kytice z pověstí národních od Karla Jaromíra Erbena. Od té doby se sbírka stala spolu s Májem Karla Hynka Máchy nejvydávanější českou knihou, s doposud více než sto čtyřiceti vydáními.

Erbenovy balady ale zdaleka nejsou jenom povinnou školní četbou, zaujaly i slavné výtvarníky například Josefa Mánesa a Jana Zrzavého. Kytice se dostala i do komiksu a zlákala také rappery. V muzikálové podobě se stala jednou z nejslavnějších her Divadla Semafor. V roce 2000 se pod taktovkou F. A. Brabce objevila i na filmových plátnech.