4+4 dny v pohybu se letos ptají: Kdo je tady ředitel?

Praha - Festival současného umění 4+4 dny v pohybu začal v pátek vpodvečer v paláci U Stýblů na Václavském náměstí. Kromě výstavy čtyř desítek autorů se zde uskuteční i některá divadelní představení, vycházejí odtud komentované procházky a sídlí tu tradiční, výtvarně pojednaný festivalový bar. 4+4 dny v pohybu potrvají do 18. října.

Výstava s názvem Who is the Director přináší desítky uměleckých děl v kurátorské koncepci Krištofa Kintery a Denisy Václavové. „Letos jsme se chtěli zabývat aspekty zodpovědnosti. Neustále řešíme naše malé i velké problémy a ptáme se, kdo za ně může. Jestli za ně může systém, politika, naše komplexy nebo naše ega. Jestli jsme alibisti, nebo aktivisti,“ říká kurátor a výtvarník Krištof Kintera.

Pořadatelé festivalu upozorňují na audiovizuální projekt Vladimíra 518, Ondřeje Anděry a Davida Vrbíka, one-man show amerického divadelníka Zachary Oberzana, provokativní a vtipný taneční duet o soužití Arabů a Židů, premiéru pouličního projektu divadla VOSTO5 na Václavském náměstí a dvanáctihodinový taneční maraton.

Skákat na hranici transu

Společnou světovou premiéru uvedou v divadle Ponec soubory DOT504 a RootLessRoot Company. Jan Martens se po loňském pražském úspěchu představení Victor vrátí do Archy 12. října s choreografií, ve které jde o jediné: neuskákat se k smrti. V představení The Dog Days are Over osm tanečníků neúnavně skáče od začátku do konce, na hranici transu a vyčerpání. Celý program festivalu najdete zde.

Festival se letos vrátil do paláce U Stýblů, známého také jako palác Alfa. Přehlídka tak pokračuje v oživování prázdných a opuštěných pražských budov. V minulosti k nim patřily bývalá zubní poliklinika v Jungmannově ulici, bývalé Ústředí lidové umělecké výroby na Národní třídě, bývalý Svaz mezinárodního studentstva a Casino v Pařížské ulici, Haly ČKD v Karlíně, holešovický pivovar či Šlechtova restaurace ve Stromovce.

Palác U Stýblů v 90. letech dům restituoval potomek původního majitele. V suterénu by měly po rekonstrukci být znovu otevřeny dva multifunkční sály, celé první patro zabere restaurace a kavárny s terasou. V dalších patrech mají být kanceláře a byty.

Vydáno pod