Giacometti, Modigliani, Rothko. Sotheby's chystá aukci roku

Londýn - Giacomettiho žena jedoucí na voze, Modiglianiho vápencová busta nebo abstrakce od Marka Rothka. Aukční síň Sotheby's připravila mimořádnou aukci. Odhadovaná cena představených děl je neuvěřitelných 17,5 miliardy korun. Pro srovnání: roční rozpočet českého ministerstva kultury bývá zhruba poloviční.

Sotheby's chystá aukci roku (zdroj: ČT24)

„Následující týden je pro obchod s uměním nejdůležitějším v roce. V Sotheby's se nashromáždila výjimečná díla. Je úžasné při tom být,“ říká Simon Shaw, ředitel oddělení současného a moderního umění Sotheby's (stránky zde).

Pozornost na sebe strhává Chariot (Válečný vůz) od Alberta Giacomettiho. Švýcarský sochař se nechal inspirovat starověkými egyptskými a etruskými sochami a vytvořil jedno z vůbec nejdražších děl, které kdy podle Sotheby's bylo k mání. Vyvolávací cena elegantní sochy z padesátých let je dvě miliardy a dvě stě milionů korun.

„Léta po skončení druhé světové války se nesla ve znamení přehodnocování, obnovy a hlubokého filozofického zkoumání situace člověka a směru, kam lidstvo směřuje. Giacometti v této debatě zastával důležitou roli,“ glosuje dílo Simon Shaw.

Socha Tête (Hlava), kterou Amedeo Modigliani vytvořil roku 1912 z vápencového kvádru ukradeného z pařížského metra, je v nabídce Sotheby's téměř za miliardu korun. Ke koupi je také zátiší s kopretinami a vlčími máky, které Vincent van Gogh namaloval uprostřed června 1890, tedy jenom pár týdnů předtím, než spáchal sebevraždu.