V čem jede umění? Třeba ve Warholově autě za 400 milionů

Praha - V pražském Museu Kampa zaparkovalo jedno z nejdražších aut na světě. Vzniklo na zakázku automobilky Mercedes-Benz a jeho cena se odhaduje na 400 milionů korun. Projet se v něm ale nelze, k vidění je pouze na obraze, jehož autorem je Andy Warhol. Rozměrné dílo, od něhož existuje jen jeden tisk, je součástí výstavy Auto v proměnách času. Ta v Museu Kampa začíná 14. října.

Se společností Mercedes-Benz začal Warhol spolupracovat v roce 1986, kdy si u něj automobilka ke stému výročí svého založení objednala obraz slavného vozu Mercedes-Benz 300 SL. Výsledné dílo vedení zaujalo natolik, že pop-artového umělce požádalo o vytvoření celé série mapující vývoj vozidel německého koncernu.

Ze zamýšleného cyklu 80 obrazů 20 historických automobilů stihl Warhol do své smrti v roce 1987 dokončit 36 pláten a sítotisků a 13 kreseb. Zachytil například klasické modely z 20. let minulého století, závodní formule W125 z roku 1937 či futuristický koncept C111 z roku 1970. Série začíná nejstaršími modely z roku 1886 Daimler Motorkutsche a Benz Patent-Motorwagen - právě ty jsou tématem obrazu o rozměrech 2,34 krát 6,40 metru vystaveného v Museu Kampa.

Museum Kampa je garáží automobilového umění (zdroj: ČT24)

„Většinu obrazů vlastní dnes koncern Mercedes, pouze čtyři obrazy, toto je jeden z nich, patří soukromým vlastníkům. Je třeba říci, že je z celé série největší a je kunsthistoriky považován za nejvýznamnější,“ upozornil Jiří Pospíšil, správce sbírky Jana a Medy Mládkových, jejichž nadace je provozovatelem Musea Kampa. Získat obraz na pražskou výstavu nebylo jednoduché, muzeum vlastníka přesvědčovalo téměř půl roku. Převoz probíhal za přísných bezpečnostních opatření - jen pojištění obrazu přišlo na 700 tisíc korun.

Warholův obraz na výstavě Auto v proměnách času doplňují díla českých výtvarníků. Z tvorby autorů, kteří reflektovali téma techniky a strojů, výstava připomíná umělce Skupiny 42. Na obrazech Františka Grosse se objevují figury-strojky, v sochách Ladislava Zívra jsou odkazy k vědeckým objevům, Jiří Kolář se zajímal o městský folklor a vytvořil například i muchláž s tématem automobilu. Zvláštní vztah ke krajině poznamenané zásahy člověka měl Kamil Lhoták a zcela jinak přistupuje ke světu automobilů Theodor Pištěk, který byl sám úspěšný automobilový závodník. Na Kampě je k vidění jeho obraz Na návštěvě u Harrachů, který se loni v aukci prodal za 3,24 milionu korun. Šlo o jednu z nejvyšších cen za dílo žijícího autora.

„Návštěvníci uvidí, jak bylo téma automobilu v českém výtvarném umění znázorňováno od roku 1950 do roku 2010,“ shrnul Pospíšil. V garáž automobilového umění zůstane jeden ze sálů Musea Kampa proměněn až do ledna příštího roku.