Co je to design? ČT přináší svědectví českých výtvarníků

Co znamená design pro šperkařku Danu Bezděkovou, architekta a designéra Michala Froňka či výtvarníka Ronyho Plesla? Jejich pohled a názor dalších sedmadevadesáti výrazných osobností české umělecké scény shrnuje tisíc vteřin trvající výpověď, kterou Česká televize natočila při příležitosti festivalu Designblok. Podívejte se na video:

Tisíc vteřin o designu s předními výtvarníky z různých oblastí umění a sto různých pohledů na totéž téma přináší výpověď současné tuzemské kulturní scény. Česká televize zveřejnila toto svědectví v rámci festivalu Designblok a odvysílala jej i na kanále ČT art. Unikátní video nabízí nejen názory na samotnou podstatu designu, je také sondou do uvažování umělců o tom, čím se živí a čemu zasvětili svůj profesní život.

„Design mě baví. Někdy i otravuje. Jako hmyz,“ říká například známý český sklářský výtvarník Rony Plesl. „Co je pro mě nejúžasnější design, je příroda a řád vesmíru. A pokud si uvědomíme, že jsme toho součástí a plujeme po proudu a bravurně kormidlujeme naši cestu, pak to nazývám umění života,“ popisuje umělecká šperkařka a vedoucí ateliéru K. O. V. na UMPRUM Eva Eisler. „Design je způsob přemýšlení o věcech tak, aby měly smysl,“ doplňuje svůj pohled Jan Němeček ze studia Olgoj Chorchoj.

Hlavním tématem letošního Designbloku, největší přehlídky designu ve střední Evropě, bylo dětství. Vrátit se do mladých časů mohli zájemci od 7. do 12. října v Praze. Autory instalace České televize na Designbloku byli architekti Lenka a Martin Hejlovi.