Signal se vrací. Noční Prahu rozzáří světelné instalace

Praha - Noční Prahu rozsvítí opět festival světla Signal. Světelná umělecká díla budou v ulicích, na náměstích, v parcích, na mostech nebo přímo na Vltavě. Na diváky čekají videomappingy, světelné instalace i doprovodný program. Festival, který se do města vrací po roce, je zdarma a potrvá do neděle. Web ČT24 ze Signalu přinese obrazovou zprávu.

Festival Signal rozsvítí Prahu (zdroj: ČT24)

Festival Signal zahájí na Staroměstském náměstí ve čtvrtek v 19:00 videomapping na palác Kinských, který připravuje maďarská skupina MaxIn10sity. Uskupení má zkušenost s největším videomappingem na světě, který v Rumunsku připravilo pro Ceaușescův palác, jednu z největších staveb světa. Videomapping stejně jako loni ozvláštní vinohradský kostel sv. Ludmily, projekt Evoluce připravila španělská skupina Onion Lab.

Dalším místem je Michnův palác, pro který letos 3D videomapping připravila turecká skupina Nerdworking. Jedním z nových míst festivalu je Městská knihovna, které se ujmou australští Electric Canvas, kteří svými projekty rozsvítili třeba budovu opery v Sydney. Videomappingy se budou opakovat každých 15 minut vždy mezi 19:00 a 24:00.

„Očekáváme až 350 tisíc diváků“

Videomappingy doplňují dvě desítky světelných instalací, deset z nich ve světové premiéře, pět instalací je interaktivních. Jednu z instalací vytvořil tým festivalu jako poděkování spolupracovníkům a partnerům. Jmenuje se Duo a tvoří ji dva světelné paprsky mířící z Hradčanského náměstí přímo do nebe. Celý program najdete zde.

„Oproti loňsku, který nás překvapil návštěvností, letos očekáváme, že bude ještě vyšší, že by mohlo přijít až 350 tisíc lidí, loni to bylo čtvrt milionu,“ uvedl ředitel festivalu Martin Pošta. Pořadatelé letos zaznamenali velký zájem umělců, do prvního ročníku se jich přihlásilo 60, na výzvu ve druhém ročníku se ozvalo 450 autorů.

Na každém z festivalových míst bude k dispozici mapka se všemi instalacemi. Kromě náhodného putování mezi nimi pořadatelé doporučují tři tematické trasy: 1) herní, která zahrnuje nejhravější projekty; 2) říční, která diváky zavede především k projektům podél Vltavy; 3) trasu rodinnou. Světelné instalace si lze také prohlédnout také z lodičky, na kterou se nastupuje na staroměstské straně Karlova mostu.