Co se točí u sousedů? Do kin vstupuje Současný slovenský film

Praha – Výběr z filmové tvorby našich východních sousedů do českých kin přináší druhý ročník projektu Současný slovenský film. Letos představí snímky Felvidék – Horná zem režisérky Vladislavy Plančíkové, Děti režiséra Jaro Vojteka a V tichu režiséra Zdeňka Jiráského. Celovečerní snímky doplní kolekce krátkých filmů.

„Když jsme projekt loni poprvé přivedli k životu, báli jsme se, jestli ho při roční periodicitě budeme mít čím v dalších letech zaplnit, jestli vznikne dost kvalitních filmů. Ale i náš letošní výběr dokazuje, že se na Slovensku sice točí ve skromnějších poměrech, ale filmy jsou to neuvěřitelně dobré,“ říká ředitel společnosti Artcam Přemysl Martinek.

Felvidék – Horní země

Horní Uhry, také zvané Horní země nebo Felvidék, je označení pro severní části Uherska obývanou převážně slovanským obyvatelstvem. Režisérka Vladislava Plančíková hledá své kořeny a nenaráží na bolestné slovensko-maďarské vztahy, které formovaly příběh její rodiny. Jsme Slováci, Maďaři, Němci, Češi, nebo zkrátka Středoevropané?

Osobní výpověď pomáhá pochopit závažnost vytěsněných událostí, které však stále rezonují v životě jednotlivců i obou národů. Co nevypovědí pamětníci a co neukáží archívní materiály, ilustruje autorka originálním animovaným vyprávěním kvality. Filmový esej o tom, co pro člověka znamená rodná zem a národnost, podtrhuje hudba Jany Kirschner.

V tichu

Režisér Zdeněk Jiráský, jehož Poupata před dvěma lety překonala ostatní české tituly v cestě k ocenění Český lev, vypráví o osudech židovských hudebníků za druhé světové války. Experimentující snímek se pohybuje na pomezí hraného dokumentu a uměleckého filmu. V jedné z hlavních postav hraje Judit Bárdos známá z filmu Fair Play.

V polovině 30. let byla v Mnichově vydána publikace Judentum und Musik se soupisem židovských a neárijských hudebníků. Muzikanti a interpreti, jejichž jména byla v seznamu otisknuta, měli být odstraněni z hudebního života. Hlavními postavami tohoto dramatu jsou baletka Alice Flachová, dirigent Karol Elbert, skladatel Arthur Chitz, klavíristka Edith Kraus a vokální skupina Comedian Harmonists.

Děti

Původně dokumentarista Jaro Vojtek natočil čtyři příběhy o dětech a rodičích. Ať už jde o otce, který se vyrovnává s nedostupným světem svého nemocného syna, mladého muže, který nezvládá odloučení od rodiny, chlapce žijícího s necitlivým otčímem či zrazenou ženu, jež se stará o umírajícího otce, každá z postav musí najít cestu ke svým nejbližším, každá z postav se musí vyrovnávat s tlakem často necitlivého okolí.

„Tématem mého filmu jsou vztahy. Ty, které jsou nám dopředu předurčené a nemůžeme je ze dne na den ukončit. Vztah mezi rodiči a dětmi, který ovlivňuje celý náš život, mě vždy zajímal. Protože je to vztah daný, narodíme se do něho a nic jiného než ho žít, prožívat, zažívat, starat nebo nestarat se o něj nemůžeme,“ říká režisér Vojtek. Snímek Děti zaujme výraznou režií i výběrem dospělých i dětských herců.

Tři celovečerní snímky doplňuje kolekce krátkých filmů, které vybrala redakce časopisu Kinečko. Přehlídku Současný slovenský film do českých uvádí distribuční společnost Artcam. Snímky Felvidék – Horní země a V tichu koprodukovala Česká televize.