PODÍVEJTE SE, co umělci provedli s Palácem Kinských

Praha - Loni se Signal Festivalu podařilo do ulic přilákat čtvrt milionu lidí. Zájem o světelné instalace promítající se na budovy neopadá ani letos. Unikátní autorské projekce a videomappingy se Prahou míhají už od včerejška a definitivně uhasnou v neděli. Velkoformátové světelné hrátky se opakují každou čtvrthodinu po setmění. Skrz festival světla se dají stavět i bořit dějiny nebo mást lidské smysly pomocí 3D - důkazy najdete v naší unikátní galerii.

Videomapping není populární jen v české metropoli, jeho oblíbenost stoupá od roku 2001 po celém světě - od Tokia, Šanghaje až po Sydney či Dallas. Historie sahá do roku 1969 do Disneylandu, kde v tamním Domě hrůzy začali strašit 3D duchové.

Projekci na kostele svaté Ludmily na náměstí Míru má na svědomí barcelonské kreativní studio Onionlab. Jeho pražská Evoluce rozvíjí obrazem a zvukem právě koncept vývoje. Dalším videomappingem je Dreamforge uměleckého uskupení MaxIn10sity, které těží zejména z fasády budovy Paláce Kinských. Se skrytými příběhy knihovny na Mariánském náměstí si vyhrála site-specific projekce Out Of Place australských tvůrců The Electric Canvas a Michnův palác na svých zdech předvede jediný 3D videomapping iluzivních prostorů. Praha za ně vděčí Networkingu, jenž propojuje designéry, architekty, inženýry, digitální umělce a kodéry.