Příběh lásky, kterou neukončí ani smrt. Brno uvádí oscarového Ducha

Brno – Muzikál Duch, vytvořený podle slavného oscarového snímku, uvádí v české premiéře Městské divadlo v Brně. Autorem scénáře pro muzikál, který vznikl teprve před třemi lety, je stejně jako v případě filmu scenárista Bruce Joel Rubin. Ten se při převádění na divadelní prkna držel původní předlohy.

Legendární příběh lásky, kterou nepřekazí ani smrt. Ve snímku Duch v roce 1990 zazářili jako Sam a Molly Patrick Swayze a Demi Moorová a především Whoopi Goldbergová. Ta za svoji roli praštěné věštkyně, která předává vzkazy mrtvého Sama Molly, získala dokonce Oscara. Sošku získal snímek i za scénář. Úspěšný titul teď v české premiéře uvádí brněnské městské divadlo.

„Hlad po penězích, prostředí Wall Street, detektivka, fantasy a love story. Ten příběh je vrstevnatý a drží divákovu pozornost od začátku do konce. A do toho úžasná hudba,“ okomentoval novou premiéru režisér a ředitel divadla Stanislav Moša.

Městské divadlo Brno uvádí v české premiéře muzikál Duch (zdroj: ČT24)

V představení zazní i slavná Unchained Melody. Tu jako jedinou brněnští tvůrci nechali v originále. „Hned od začátku bylo jasné, že hlavní píseň musí být v originále. Má mnohem větší emociální váhu a navíc český divák bezpečně ví, že se v té chvíli zpívá o lásce,“ vysvětlil Moša.

Muzikál je téměř věrnou kopií filmu. Tvůrci si tak museli poradit hlavně s tím, jak ztvárnit filmové triky. „Jsou tam některá kouzla, která jsme museli technicky připravit tak, aby zapůsobila. Ale jsou tam samozřejmě zastoupena i kouzla na bázi divadelní licence. Předpokládáme, že divák neočekává, že když je někdo duch, tak skutečně prostoupí jiného herce. To řešíme světlem a zvukem,“ popsal Moša.

„Je tam spousta triků, ale tak, že o nich nevíte, slouží tomu příběhu. Scéna je propojená s projekcí a triky, celé je to udělané velmi moderně,“ řekl představitel Sama Dušan Vitázek. Kouzla v brněnském městském divadle diváci poprvé uvidí tuto sobotu, kdy má muzikál premiéru.