Frank Gehry navrhl v Paříži nové muzeum pro Luis Vuitton

Paříž – Architekt Frank Gehry postavil v Paříži nové muzeum současného umění nadace Luis Vuitton. Stavba rozhodně budí pozornost: Už si získala přezdívky jako plachetnice nebo obří brouk. Muzeum zabírá plochu 13,5 tisíce čtverečních metrů a prvním návštěvníkům se otevře do konce října. Gehry je známý svou experimentální architekturou. Jeho podpis nese pražský Tančící dům nebo Guggenheimovo muzeum ve španělském Bilbau.

Frank Gehry navrhl nové muzeum v Paříži (zdroj: ČT24)

„Budova má vypadat, jako když se pomalu posouvá k Bouloňskému lesíku a odráží jeho stromy. Aby ji mohli obdivovat i děti, jako něco dosud nevídaného,“ vysvětluje Gehry svůj záměr. Skleněná stavba odráží mraky na nebi, její fasáda se třpytí ve vodě bazénu pod ní. Konstrukce z ocelových a dřevěných nosníků využívá nejmodernější letecké technologie.  

Ambiciózní projekt zaměstnal 100 inženýrů a 3000 dělníků. Uvnitř ukrývá 11 galerií a téměř čtyři tisíce metrů čtverečních výstavního prostoru. Původní rozpočet v přepočtu 2,75 miliardy korun během stavby ještě narostl.  

Otcem projektu je zakladatel a šéf značky Louis Vuitton Bernard Arnault: „Poprvé jsme se s Frankem Gehrym na projektu sešli v roce 2000. Trvalo 15 let, než spatřil světlo světa.“ K miliardovým nákladům na výstavbu pak dodává: „Sen se nedá ocenit“. Paříži tak vedle Eiffelovy věže nebo baziliky Sacre Coeur přibyla další dominanta.